Sporten met een mondmasker: ongezond of niet? En waar moet je op letten?

  Antwerpse joggers moeten nu ook een mondmasker aan hun outfit toevoegen.

  In de provincie Antwerpen geldt vanaf morgen een mondmaskerplicht, ook bij het sporten in de open lucht. Is het wel gezond om te fietsen of te lopen met een mondmasker? Inspanningsfysioloog Johan Roeykens van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen beantwoordt al je vragen.

  Wat is de invloed van een mondmasker bij het sporten?

  Inspanningsfysioloog Johan Roeykens van het UZA helpt alvast één mythe uit de wereld. Sporten met een mondmasker is - voor "gezonde" personen - niet gevaarlijk. "Maar het beïnvloedt wel je prestaties negatief", zegt hij.

   

  "Alleen al voor het comfort sport je liever niet met een mondmasker. Je ademt uitgeademde lucht weer in, de weerstand verhoogt, de temperatuur in je aangezicht stijgt en de vochtigheid rond de mond verhoogt."

   

  "Bij maximale inspanningen heeft de kleinste irritatie al een invloed. Denk maar aan een borstband. Ook een mondmasker vermindert je inspanningen. Je wordt gelimiteerd en moet vroeger stoppen. Dat zien we ook bij inspanningstesten. Ik schat dat het een invloed van 3 procent heeft op je prestaties."

  Waar moet je op letten bij inspanningen met een mondmasker?

  Johan Roeykens wil Antwerpenaars zeker niet afschrikken om nog te sporten, integendeel. "Blijf vooral bewegen. Maar de vuistregel is: beweeg op uw eigen niveau", zegt hij.

   

  "Bij het sporten met een mondmasker stijgt de weerstand vooral bij het inademen. Dan wordt het masker aangezogen tegen de mond. Bij een normaal gesprek adem je ongeveer 15 tot 20 liter lucht in per minuut, bij een inspanning zal dat al snel boven de 40 tot 60 liter gaan. Met een mondmasker moet je longspier harder werken en kan je in zuurstofnood komen."

   

  "Iemand die niet getraind is, zal al sneller in de problemen komen. Bij een rustige inspanning zal je weinig last ondervinden, maar als je voorbij de praatdrempel gaat, zal het al moeilijker worden."

  Blijf vooral bewegen, ook met een mondmasker. Maar de vuistregel is: beweeg op uw eigen niveau.

  Welk mondmasker kies ik het best?

  Weinig mensen hebben een chirurgisch mondmasker ter beschikking en moeten dus kiezen voor een papieren mondmasker of een katoenen mondmasker om te sporten.

   

  "Zelfgemaakte katoenen maskers zijn niet aan te raden, want dat maakt alle negatieve effecten nog erger door de dikkere stof. Een papieren mondmasker zal comfortabeler zijn. Een dun exemplaar is aangeraden om te sporten, maar het moet uiteraard nog veilig zijn om alle speekseldruppels tegen te houden."

  Een papieren mondmasker zal een comfortabelere keuze zijn.

  Wat als het kwik de hoogte ingaat?

  Zonnekloppers wrijven zich in de handen, want vrijdag stijgt het kwik boven de 34 graden. Maar is het dan nog veilig om te sporten met een mondmasker? "Als je genoeg kan afkoelen, is het geen probleem om te gaan sporten met een mondmasker."

   

  "Maar zelfs zonder mondmasker moet je bij die temperaturen de reflex hebben om de duur en intensiteit van je inspanningen te matigen."

   

  "Bij een lange inspanning, waarbij je onvoldoende afkoelt, kan de temperatuur van je vitale organen stijgen. Boven de 40 graden kan je ziek worden. Als je lichaamstemperatuur nog hoger gaat, kan de thermostaat in je hersenen het niet meer aan."

  Maar zelfs zonder mondmasker moet je bij hoge temperaturen de reflex hebben om de duur en intensiteit van je inspanningen te matigen.

  Is het nodig om bij buitensport een mondmasker te dragen?

  Antwerpen heeft het dragen van een mondmasker verplicht, ook bij het buiten sporten. Daar stelt Johan Roeykens zich vragen bij. "Het is nog altijd niet bewezen dat je elkaar kan besmetten bij het sporten in de buitenlucht."

   

  "Je kruist elkaar en hebt een lage contacttijd. Een nulrisico bestaat natuurlijk niet, maar de kans is zeer klein. Voldoende afstand houden is dus het belangrijkst."

   

  "Dat de fitnesscentra moeten sluiten, is begrijpelijker. Daar zit je in een afgesloten ruimte en kan je onmogelijk alles ontsmetten. Die ruimtes worden wel verlucht om de besmettingsgraad te verminderen, maar iemand die zich een uur kapot loopt op de loopband, zal hoogstwaarschijnlijk andere mensen besmetten."