Charleroi en Genk krijgen speurders over de vloer in kader van Operatie Zero

  Charleroi heeft zijn volledige medewerking verleend.

  Niet alleen Sporting Charleroi, maar ook Racing Genk heeft vandaag het bezoek gekregen van de gerechtelijke politie van Limburg in het kader van operatie "Propere Handen", ook bekend als Operatie Zero. Charleroi is de club van bondsvoorzitter Mehdi Bayat.

  Charleroi maakte het nieuws vanmiddag in een korte mededeling bekend: "Bekommerd om de goeie gang van het onderzoek heeft Sporting Charleroi zijn volledige medewerking verleend. We hebben de speurders documenten overhandigd aangaande bepaalde spelerstransfers." De huiszoeking duurde ongeveer een uur.

   

  Het nieuws over de huiszoeking bij Genk volgde enkele uren later. Genk communiceerde niet, het federale parket bevestigde de inval. Beide huiszoekingen kaderen in Operatie Zero en draaien om verdachte financiële verrichtingen bij de transfers van spelers. Meer wou het parket niet kwijt.

   

  Operatie Zero begon eind 2018. Het is een grootschalig onderzoek door het federale parket naar witwaspraktijken, omkoping en matchfixing in het Belgische voetbal. Spelersmakelaars Dejan Veljkovic en Mogi Bayat zijn spilfiguren in het onderzoek.

   

  Mogi Bayat is de broer van Charleroi-voorzitter Mehdi Bayat. De twee deden en doen zaken. "Mag ik niet met Mogi werken omdat hij mijn broer is", zei Mehdi daar vorige week in een interview met Sporza over. "Hij is een goeie makelaar. Punt." 

  Bericht van de club:

  Niet bekend om welke transfers het gaat

  In welke transfers de speurders interesse hadden, is momenteel nog niet bekend.

   

  Eerder dit jaar vielen speurders reeds binnen bij Standard en in de woonst van voorzitter Bruno Venanzi. Die huiszoekingen gebeurden in het gerechtelijke onderzoek naar spelersmakelaar Christophe Henrotay.

   

  In Operatie Zero klonk het eerder dit jaar bij het federale parket dat het onderzoek bijna afgerond was en dat er een eindvordering verwacht mocht worden. In zo'n eindvordering zal de openbare aanklager beslissen welke personen vervolgd worden en welke partijen desgevallend buiten vervolging worden gesteld. Uiteindelijk zal een raadkamer de beslissing nemen.

   

  De huiszoekingen in Charleroi en Genk wijzen er echter op dat er mogelijk toch nog nieuwe feiten aan het licht gekomen zijn die verder onderzoek vereisen.     

   

  In het onderzoek rond spijtoptant Veljkovic zijn de voorbije maanden en jaren een resem bekende voetbalzwaargewichten verhoord door speurders van de federale gerechtelijke politie van Limburg. Dat waren onder meer Georges Leekens, Herman Van Holsbeeck, Peter Maes, Ivan Leko, scheidsrechters, clubbestuurders en voetballers.