Novak Djokovic test ook positief op coronavirus: "Oprechte intenties"

  " "

  Djokovic organiseerde een exhibitietoernooi in Belgrado en Zadar, zonder mondmaskers, zonder sociale afstand.

  's Werelds nummer één Novak Djokovic is ook besmet met het coronavirus. Dat maakte de Servische tenniskampioen vanmiddag bekend. Djokovic organiseerde de voorbije weken een exhibitietoernooi in de Balkan, mét publiek en zonder afstandsregels. De voorbije dagen testten ook al deelnemers Grigor Dimitrov, Borna Coric en Viktor Troicki positief.

  Het stond in de sterren geschreven: ook Novak Djokovic is besmet met het coronavirus

  Adria Tour ontploft in het gezicht van Djokovic

  Djokovic krijgt de wind van voren, omdat hij te laks omgegaan is met de algemeen geldende coronamaatregelen bij de organisatie van de Adria Tour, 2 weekends geleden in Belgrado (Servië) en afgelopen weekend in Zadar (Kroatië). Zeker in tijden waarin het tennis worstelt om aan het nieuwe seizoen te beginnen, met heel strikte protocollen.

   

  Daar was in Belgrado en Zadar niks van te merken: geen social distancing, publiek, kids days, een basketbalpartijtje en discotheekbezoek... En dat tussen toppers uit verschillende landen. Djokovic verdedigde zich eerder met de boodschap dat hij de regels volgde. Feit is dat in Servië geen coronarestricties meer gelden.

   

  Grigor Dimitrov beet zondagavond de spits af. De Bulgaar vroeg alle andere deelnemers om zich te testen en verontschuldigde zich voor de mogelijke schade. De Kroaat Borna Coric en de Serviër Viktor Troicki volgden in zijn spoor. Coric tenniste in Zadar tegen Dimitrov, Troicki speelde het weekend ervoor tegen Djokovic.

   

  En die laatste is nu zelf ook besmet, net als zijn vrouw. "Van zodra we van Zadar naar Belgrado teruggekeerd waren, lieten we ons testen. Mijn resultaat is positief, net als dat van Jelena. De resultaten van onze kinderen zijn negatief", luidt het in een statement. Hij zegt wel geen symptomen te hebben.

  "Alles wat we deden, deden we met oprechte intenties"

  "Alles wat we de voorbije maanden deden, deden we met een zuiver hart en oprechte intenties. Ons toernooi wou verbinden en een boodschap van solidariteit en medeleven door de regio sturen."

   

  Ondanks zijn positieve test verdedigt Djokovic zijn exhibities: "Het is allemaal gegroeid vanuit een filantropisch idee. Wij wilden fondsen werven voor mensen in nood en het was hartverwarmend om te zien dat iedereen heel positief reageerde."

   

  "We organiseerden het toernooi op het moment dat het virus afgezwakt was. We geloofden dat de voorwaarden voor de competitie in orde waren. Jammer genoeg is dit virus nog altijd aanwezig. Er is een nieuwe realiteit waarmee we nog altijd leren omgaan."

   

  "Ik hoop dat alles binnenkort wat vlotter zal verlopen en we de draad van ons oude leven weer kunnen oppikken."

   

  Djokovic zal zichzelf 14 dagen quarantaine opleggen, over 5 dagen test hij zich opnieuw. Hij verontschuldigde zich bij iedereen die besmet raakte door de toernooien. "Ik betreur elke individuele besmetting enorm. Ik hoop dat niemands gezondheid wordt geschaad en alles goed komt."

  We geloofden dat de voorwaarden voor de competitie in orde waren. Jammer genoeg is dit virus nog altijd aanwezig.

  Novak Djokovic

  Op Twitter volgde vanavond nog een statement waarin Djokovic zijn eerdere boodschap nagenoeg herhaalde.

   

  "Ik vind het zo jammer dat ons toernooi leed heeft veroorzaakt. Onze intenties waren oprecht."

   

  "Maar we waren fout en het was te vroeg. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe hard ik dat betreur", zegt Djokovic, die toeschouwers en andere betrokkenen oproept om zich te laten testen en social distancing toe te passen.

  Laatste haltes van Adria Tour worden niet aangesneden

  Het logische gevolg van de hele soap: de laatste manches van de Adria Tour - in het Bosnische Banja Luka en Sarajevo - worden geschrapt.

   

  "Na de gebeurtenissen van de voorbije dagen hebben we geoordeeld dat het belangrijkste op dit moment is dat de epidemiologische situatie zich stabiliseert en dat iedereen kan herstellen", aldus toernooidirecteur Djordje Djokovic, broer van de nummer 1 van de wereld.