Lewis Hamilton: "Overheden wereldwijd, haal racistische standbeelden neer"

  Gisteren haalden betogers in Bristol (Eng) het standbeeld van een 17e-eeuwse slavenhandelaar van zijn sokkel en dumpten het in een rivier.

  Lewis Hamilton is een voorvechter van het eerste uur na de dood van Afro-Amerikaan George Floyd door politiegeweld in de VS. De  6-voudige wereldkampioen F1 is het racisme kotsbeu en riep gisteren op zijn sociale media de overheden wereldwijd op om "alle standbeelden van racistische mannen op een vredevolle manier neer te halen".

  De gekleurde Britse autocoureur reageerde op een scène in Bristol, een Engelse havenstad, waarbij demonstranten een standbeeld van de 17e-eeuwse slavenhandelaar Edward Colston omvertrokken en in een rivier dumpten.

   

  "Ons land eert een man die Afrikaanse slaven verkocht", schrijft Hamilton op zijn Instagram. "Alle beelden van racistische mannen die geld verdienden door mensen te verkopen zouden neergehaald moeten worden. Welk is als volgende aan de beurt?"

   

  De 35-jarige Brit is wel van mening dat het niet aan demonstranten is om tot actie over te gaan. "Ik daag overheden overal ter wereld uit om voor de verandering te zorgen en de racistische symbolen op een vredevolle manier weg te halen", klinkt het.

   

  Hamilton klaagde in het verleden al verschillende malen racisme aan. Na de dood van Floyd hekelde de F1-piloot nog het stilzwijgen van zijn collega's. (lees voort onder Instagrampost)

  Wie was Edward Colston?

  Edward Colston was eind 17e eeuw een topman van de Royal African Company, die in Afrika zwarte slaven kocht en die over de Atlantische Oceaan naar de eilanden in de Caraïbische Zee bracht. Daar werkten de slaven op grote suikerplantages, waarvan de oogst naar Europa ging.

   

  Er werden met die "driehoekshandel" fortuinen verdiend, onder meer ook door de Stuart-koningen Karel II en James II die belangrijke aandeelhouders waren.

   

  De Royal African Company zou in de periode dat Colston er werkte, 84.000 slaven vervoerd hebben van wie er 19.000 onderweg zouden zijn gestorven.

   

  Colston kreeg in Bristol een standbeeld omdat hij met de opbrengst van zijn handel veel liefdadigheidsinstellingen sponsorde.

  Lewis Hamilton.