Ook Michael Jordan en Lewis Hamilton klagen racisme aan: "Hebben er genoeg van!"

  Michael Jordan op een herdenking voor Kobe Bryant begin dit jaar.

  De Amerikaanse basketballegende Michael Jordan heeft gisteravond opgeroepen tot verandering in de Verenigde Staten naar aanleiding van de dood van George Floyd. "We hebben er genoeg van", schreef de 57-jarige NBA-vedette in een veelzeggend en uniek statement op Twitter. Op Instagram klaagde wereldkampioen Lewis Hamilton de stilte in de F1-wereld aan.

  "Ik ben diep bedroefd, gekwetst en kwaad", opent de 57-jarige Jordan zijn boodschap. "Ik zie en voel ieders pijn, woede en frustratie. Ik schaar mij achter iedereen die dit ingeworteld racisme en geweld tegen gekleurde mensen in ons land wil stoppen. We hebben er genoeg van."

   

  Dat Jordan zich nu op het publieke forum uit, is uniek. In de recentelijk getoonde Netflix-documentaire "The Last Dance" bleek dat de populaire basketballer zich nooit politiek heeft willen uitspreken. Tot nu.

  Op 25 mei werd Floyd in Minneapolis bij een arrestatie door een blanke politieman gedood, nadat die hem minutenlang met een knie in zijn nek tegen de grond drukte. In de VS is het al dagenlang erg onrustig en komen steeds meer mensen op straat om het aanhoudende geweld tegen zwarten aan te klagen.

   

  "Ik heb niet alle antwoorden", gaat Jordan verder. Hij roept op te blijven strijden tegen "zinloze brutaliteit". "We moeten vreedzaam blijven protesteren tegen onrechtvaardigheid en eisen dat er verantwoordelijkheid wordt opgenomen."

   

  "Met onze gezamenlijke stem moeten we druk uitoefenen op onze leiders om wetten te veranderen. Of anders moeten we onze stem gebruiken om het systeem te veranderen. Iedereen moet deel uitmaken van de oplossing en we moeten samenwerken zodat er rechtvaardigheid is voor iedereen."

   

  Jordan drukt tot slot zijn medeleven uit met de familie van Floyd "en de vele anderen die brutaal en zinloos zijn gestorven door racisme en onrechtvaardigheid".

   

  Met zijn boodschap sluit Jordan zich aan bij een steeds groeiende groep sportsterren die het politiegeweld in de VS aanklagen. Heel wat grote namen uit de NBA en NFL gingen hem voor, net als onder meer tennissterren Serena Williams en Coco Gauff.

  Lewis Hamilton hekelt F1-stilte: "Niet geboren met racisme, wordt aangeleerd"

  Ook Lewis Hamilton liet gisteren van zich horen. De wereldkampioen Formule 1 klaagde op zijn Instagram Story het stilzwijgen van zijn collega's in de F1 aan. "Ik zie wie er stil blijft. Sommigen onder jullie zijn grote sterren. Toch horen we jullie niet over dit grote onrecht."

   

  "Vanuit mijn door blanken gedomineerde sport komt er geen enkel teken. Ik ben een van de weinige gekleurde mensen. Ik sta alleen. Ik had gehoopt dat jullie zouden zien wat er aan het gebeuren is en iets zouden zeggen, maar jullie staan niet aan onze zijde. Weet alleen dat ik weet wie jullie zijn, en ik zie jullie", hekelt de Brit.

   

  "Ik sta niet aan de kant van hen die plunderen en gebouwen in brand steken, maar met hen die vreedzaam protesteren."

   

  "Er kan geen vrede zijn, tot onze zogenaamde leiders voor verandering zorgen. Dit is niet alleen zo in Amerika, maar ook in het Verenigd Koninkrijk, in Spanje, in Italië, overal."

   

  "De manier waarop minderheden behandeld worden moet veranderen, hoe je de mensen in je land leert over gelijkheid, racisme, klassenmaatschappij en dat we allemaal hetzelfde zijn!"

   

  "We worden niet geboren met racisme en haat in onze harten, dat wordt aangeleerd door hen naar wie we opkijken." (lees zijn statement onder de foto)

  Statement van Lewis Hamilton:

  Collega Charles Leclerc reageert: "Voelde me oncomfortabel, was verkeerd"

  Enkele uren nadat Hamilton uitgehaald had, kwam er een antwoord van Charles Leclerc, zijn collega bij Ferrari. "Om eerlijk te zijn: ik voelde me oncomfortabel om mijn gedachten over de situatie op sociale media te zetten. Daarom deed ik het niet eerder, maar ik was volledig verkeerd."

   

  "Ik heb het nog steeds moeilijk om woorden te vinden bij de gruwel van sommige video's op het internet. Racisme moet je met acties aanpakken, niet met stilte. Doe daar alsjeblieft actief aan mee, zet je in en moedig anderen aan om de bewustwording te verspreiden."

   

  "Het is onze verantwoordelijkheid om te reageren tegen onrecht. Wees niet stil. Ik sta achter #BlackLivesMatters." Ondertussen reageerden ook George Russell (Williams) en Lando Norris (McLaren) op de woorden van Hamilton. 

  Verslag in het Journaal:

  Heel wat sporters protesteren: