Bundesliga: Schalke wisselt als eerste 5x, geen thuisvoordeel zonder fans?

  Schalke wisselt voor de 5e keer tegen Dortmund.

  Schalke wisselt voor de 5e keer tegen Dortmund.

  Schalke heeft zaterdag weinig plezier beleefd aan de hervatting van de Bundesliga, maar Die Königsblauen hebben ondanks de derbynederlaag tegen Dortmund wel een plaatsje in de geschiedenisboeken veroverd. En Dortmund was overigens de enige thuisploeg die kon winnen.

  Een korte voorbereiding en een bijzonder druk programma na de coronabreak: het zijn de perfecte ingrediënten voor overbelasting en blessures bij voetballers.

   

  Dat wisten ze ook bij de Europese voetbalbond UEFA, want tot het einde van het jaar mogen teams 5 wisselspelers per wedstrijd inbrengen in plaats van de gebruikelijke 3.

   

  En van die tijdelijke regel werd zaterdag bij de hervatting van de Bundesliga al meteen gretig gebruik gemaakt. Schalke 04 gaat de geschiedenisboeken als het eerste team dat 5 keer wisselde tijdens een wedstrijd.

  51 wissels in 6 wedstrijden

  Maar ook bij andere teams werd naar hartelust vervangen. Naast Schalke gebruikten ook Paderborn, Frankfurt, Mönchengladbach en Hertha hun 5 wisselmogelijkheden.

   

  Bij die laatste club was coach Labbadia zelfs zo enthousiast dat hij 10 minuten voor tijd zijn volledige aanvalstrio in één klap naar de kant haalde. Dat kon hij zich overigens ook makkelijk permitteren, want het team van Dodi Lukebakio leidde op dat moment al met 0-3.

   

  Slechts 2 ploegen hielden het bij de gebruikelijke 3 wissels: Wolfsburg en Leipzig. Van de 60 mogelijke wissels die er zaterdag in 6 wedstrijden konden gebeuren, werden er 51 benut.

  Is er nog een thuisvoordeel?

  Wie gisteren naar de Bundesliga keek, moet toegeven: zonder supporters in het stadion is de wedstrijdbeleving niet te vergelijken met een vol stadion.

   

  In Dortmund leek de thuisploeg er weinig last van te hebben, want Hazard en co veegden streekrivaal Schalke van de mat in de Revierderby: 4-0.

   

  En dat was tot nog toe de enige thuisploeg die op de 26e speeldag kon winnen. Augsburg, Hoffenheim en Frankfurt gingen onderuit, Düsseldorf en titelkandidaat Leipzig moesten vrede nemen met een puntendeling.

   

  Is er geen thuisvoordeel meer zonder supporters? Of was het slechts een momentopname? Vandaag weten we mogelijk meer, want dan staan er opnieuw twee Bundesliga-wedstrijden op het menu. Union Berlijn ontvangt leider Bayern, het Keulen van Bornauw krijgt Mainz over de vloer.