Voetbalteams mogen nu 5 i.p.v. 3 spelers wisselen per match, VAR is geen must

  Divock Origi is in Engeland een van de vaste wissels bij Liverpool.

  De wereldvoetbalbond (FIFA) heeft het voorstel goedgekeurd om voorlopig 5 wissels in een voetbalwedstrijd toe te staan. De FIFA wil zo voorkomen dat spelers tijdens de coronacrisis op korte tijd (te) veel wedstrijden moeten spelen en daardoor snel geblesseerd kunnen geraken.

  Tot het einde van het jaar

  Normaal gezien mag een trainer 3 keer wisselen. Nu worden dat er 5, maar om te voorkomen dat de wedstrijd te vaak stilligt, krijgt hij maar 3 momenten om de wissels toe te passen.

   

  Daarmee gaat de wereldvoetbalbond in op het verzoek van de Bundesliga (Duitsland) en La Liga (Spanje). Net als de Premier League willen ze de komende weken in sneltempo hun programma nog afwerken. Spelers zouden daarom onder grote druk kunnen komen te staan. 

   

  De reglementswijziging is onmiddellijk van kracht en blijft voorlopig gelden tot eind 2020. De FIFA preciseerde dat op een later tijdstip zal bekeken worden of de maatregel verlengd kan worden voor het Europees kampioenschap van 2021.

   

  Lees ook: De Bundesliga begint weer op zaterdag 16 mei

  VAR is geen must

  De FIFA heeft de beslissing over de wissels genomen in samenspraak met de International Football Association Board (IFAB), het orgaan dat de voetbalreglementen wereldwijd coördineert.

   

  De IFAB laat ook weten dat competities die gebruikmaken van de videoscheidsrechter het VAR-systeem tijdelijk mogen laten vallen wanneer het seizoen hervat wordt. De nationale bonden mogen die beslissing zelf nemen.