Aftellen tot 15.30u: dan rolt het balletje weer in de Bundesliga!

  Met onder meer de "Revierderby" tussen vicekampioen Borussia Dortmund en Schalke 04 trekt de Duitse Bundesliga zich deze namiddag om 15.30u na een onderbreking van 10 weken weer op gang. Weliswaar achter gesloten deuren en met stevige veiligheidsmaatregelen.

  De Bundesliga is de eerste competitie van de Grote Vijf (Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk en Engeland) waarin weer gevoetbald wordt.

   

  In de Franse Ligue 1 is het seizoen eind april definitief stopgezet, in de Premier League, Serie A en La Liga hopen ze zo snel mogelijk weer te voetballen om een economische catastrofe te vermijden. 

   

  De Bundesliga is intussen aan de 26e speeldag aanbeland. Met nog 9 speeldagen staat Dortmund op de 2e plaats, op 4 eenheden van leider Bayern, maar ook met een voorsprong van amper 1 punt op nummer 3 RB Leipzig.

   

  Met Mönchengladbach op 2 punten van Dortmund op de 4e plaats en Bayer Leverkusen daaronder met 1 punt minder, liggen de teams voor de top 5 min of meer vast.

   

  Daarna gaapt een kloof van 10 punten met nummer 6 Schalke, de tegenstander van Dortmund deze namiddag. Dortmund moet dus zowel nog naar boven als beneden kijken.   

   

  In de derby van het Ruhrgebied moeten we straks alvast niet uitkijken naar Axel Witsel. De Rode Duivel is out met een spierblessure, mogelijk een gevolg van de korte voorbereiding die de clubs achter de rug hebben.


  Wel wordt het een interessant duel tussen Thorgan Hazard bij de Borussen en Benito Raman bij de bezoekers uit Gelsenkirchen.  

  Flikt Flick het bij Bayern?

  Koploper Bayern gaat zondagavond op bezoek bij Union Berlijn. Na een mager seizoensbegin staat Bayern intussen al zes speeldagen aan de leiding.

   

  De aarzelende seizoensstart en interne strubbelingen kostten coach Niko Kovac begin november de kop. Zijn toenmalige assistent Hansi Flick nam over, eerst ad interim, maar intussen hebben de goede prestaties hem een contractverlenging tot medio 2023 opgeleverd.

   

  Flick kreeg Bayern immers weer op de rails: de laatste competitienederlaag dateert al van 7 december, waardoor de Rekordmeister intussen al 11 wedstrijden ongeslagen is en op het juiste spoor zit richting een 30e landstitel, de 8e op rij.

   

  Het Borussia Dortmund van toenmalig coach Jürgen Klopp kon in 2012 als laatste de Beierse hegemonie doorbreken.  

  Bayern op training.

  Bayern op training.

  Nog Belgische lekkernijen

  Een recordaantal van 9 Belgen is dit seizoen in de Bundesliga aan de slag en dus zijn er nog wat affiches om naar uit te kijken. Het Hertha Berlijn van Dodi Lukebakio en Dedryck Boyata gaat straks op bezoek bij Hoffenheim en kan nog wel wat punten gebruiken in de degradatiestrijd.

   

  Doelman Koen Casteels moet met Wolfsburg op bezoek bij Augsburg en ook zij kunnen de punten goed gebruiken, maar dan in het gevecht om de Europese plaatsen.

   

  FC Keulen, dat een veilig seizoen in de middenmoot draait, ontvangt zondag met revelatie Sebastiaan Bornauw en Birger Verstraete het lager geklasseerde Mainz, al valt het af te wachten of Verstraete nog een kans krijgt.

   

  De vorige acht wedstrijden werd Verstraete door coach Markus Gisdol in de tribune gezet en Verstraetes uitspraken over de herstart van de Bundesliga werden hem bij zijn club niet in dank afgenomen.

  Nuttige links naar eerdere Sporza-artikels over de Bundesliga: