IOC hoest 800 miljoen dollar op om gevolgen coronacrisis op te vangen

  Tokio

  Tokio moet de plaats worden waar de Belgische hockeyploeg de olympische titel verovert.

  Het Internationaal Olympisch Comité IOC zorgt voor een enveloppe van 800 miljoen dollar, omgerekend 740 miljoen euro, om de financiële gevolgen van de coronacrisis op te vangen, zo maakte IOC-voorzitter Thomas Bach vandaag bekend.

  650 miljoen dollar wordt besteed aan de kosten voor het uitstel van de Olympische Spelen van Tokio en 150 miljoen dollar gaat naar de olympische beweging, meer bepaald naar de internationale federaties die zwaar getroffen werden door de crisis.

   

  "De eerste prioriteit van de organisatie in Japan is het veiligstellen van het olympisch dorp en de accommodaties waar de sporten plaatsvinden", vertelde voorzitter Thomas Bach.

   

  Dat is een kostbare aangelegenheid. De appartementen waarin de atleten moeten worden ondergebracht zouden eigenlijk dit najaar, na de Paralympische Spelen, een woonwijk worden.

  Nieuw uitstel?

  Door de coronapandemie werden de Spelen van Tokio met een jaar uitgesteld tot de zomer van 2021. Ze vinden volgend jaar plaats van 23 juli tot en met 8 augustus. Of komt er nog een kink in de kabel?

   

  Thomas Bach weigerde in te gaan op speculaties over een nieuw uitstel, afstel, of verplaatsing als het coronavirus volgend jaar nog rondwaart.

   

  "We werken nu met volle overtuiging aan het succes van Tokio 2020 in 2021, aan Spelen die in een voor alle betrokkenen veilige omgeving worden gehouden", stelt de Duitser, "maar niemand weet hoe de wereld er morgen uitziet."

  Niemand weet hoe de wereld er morgen uitziet.

  IOC-voorzitter Thomas Bach