"2 weken quarantaine en dan kan Duitse competitie weer beginnen"

  Bayern-aanvaller Thomas Müller heeft er zin in.

  In Duitsland mag er weer gevoetbald worden op het hoogste niveau, maar dan moeten de spelers, de trainers en de begeleiders wel eerst 2 weken in quarantaine. Dat staat in een (gelekt) ontwerp tussen bondskanselier Angela Merkel en de verschillende deelstaten.

  Vanaf 15 of 21 mei zonder supporters

  De wedstrijden in de Bundesliga en Tweede Bundesliga zullen mogen opstarten "om de economische schade te limiteren", aldus het document. Als datum wordt gekeken naar het weekend van 21 mei of een week vroeger op 15 mei. 

   

  De wedstrijden worden afgewerkt zonder fans. Die zijn nog niet welkom vanwege de coronabeperkingen. 

   

  Voorwaarde is dat de spelers, begeleiders en staf rond de teams twee weken in quarantaine hebben gezeten. "Eventueel in de vorm van een trainingskamp", staat in het voorstel.

   

  Vanmiddag pleegt Angela Merkel nog telefonisch overleg met de deelstaten in Duitsland over de heropstart van de voetbalcompetitie. Het laatste woord ligt bij de regionale besturen.

  De tribunes in Dortmund zullen leeg blijven.

  In Mönchengladbach zitten kartonnen voetbalsupporters te wachten.

  Nog 9 speeldagen

  De Duitse profliga (DFL) pleit al enkele weken voor een hervatting van de Bundesliga, die sinds begin maart stilligt. De precaire financiële situatie bij veel clubs wordt daarbij vaak als reden aangehaald.

   

  Indien de 9 resterende speeldagen in de twee hoogste divisies in Duitsland nog ingehaald kunnen worden, recupereren de Duitse clubs liefst 300 miljoen euro aan tv-rechten.

  Oproep Neuer

  Bayern-doelman Manuel Neuer (34) doet in de krant een oproep. "Wij als profvoetballers dragen de verantwoordelijkheid. Het moet duidelijk zijn dat het nu op ons aankomt", laat hij weten in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

   

  Volgens Neuer is de afgesproken medische aanpak van de Duitse profliga (DFL) het hoogst haalbare. "Het is nu aan eenieder bij de clubs en in zijn omgeving dit gedisciplineerd uit te voeren."

   

  Neuer waarschuwt daarnaast dat "bij een afgelasting van het seizoen de Bundesliga zoals we die nu kennen, niet meer zal bestaan."

   

  De profvoetballers dragen daarom volgens de aanvoerder van de Mannschaft de verantwoordelijkheid voor alle clubs, voor tienduizenden arbeidsplaatsen in verschillende branches en "niet in het minste voor alle fans voor wie voetbal een belangrijk deel van hun leven is".

   

  "We waren de lievelingen van een hele natie toen we op 13 juli 2014 wereldkampioen werden in Maracana in Rio de Janeiro, nu moeten we een ander shirt dragen, dat van maatschappelijke voorbeelden", besluit de keeper.

  Manuel Neuer: "Het is nu aan ons, want bij een afgelasting verdwijnt de Bundesliga zoals we die kennen."

  IN BEELD: De spelers van Bayern München trainen volop

  Robert Lewandowski.

  Coach Hansi Flick.

  Robert Lewandowski en Hansi Flick.

  David Alaba en Jérôme Boateng.

  David Alaba.

  IN BEELD: Het stadion van Dortmund oogt piekfijn