"Herstart Bundesliga, maar zet bij positieve test het hele team in quarantaine"

  Zullen Rode Duivels Axel Witsel en Thorgan Hazard binnenkort opnieuw kunnen voetballen?

  De ministers van Sport van de Duitse deelstaten scharen zich achter een hervatting van de voetbalcompetitie. Ze vragen wel strikte maatregelen als een speler positief test op het nieuwe coronavirus. "Dan moet het hele team in quarantaine", klinkt het.

  Donderdag organiseert bondskanselier Angela Merkel een videoconferentie met de minister-presidenten van de deelstaten om de verdere aanpak van de coronacrisis te bespreken. Ook het voetbal zal ter sprake komen. Het plan is om in het weekend van 8-10 mei de competitie te hervatten achter gesloten deuren.

   

  In een gezamenlijke verklaring zeggen de Duitse sportministers dat ze groen licht geven voor een herstart van de competitie, maar dat er bij een positieve controle streng moet worden ingegrepen. "Bij een positief geval van een speler of begeleider moet het hele team in quarantaine", vinden ze.   

   

  Maar dat is nog niet beslist. De Duitse profliga werkte met het oog op een hervatting van de competitie een gedetailleerd gezondheidsplan uit. De sportministers loven de maatregelen die erin staan, maar de vraag wat er moet gebeuren bij een positieve coronatest is een werkpunt in het document. Volgens de ministers ligt de volledige verantwoordelijkheid in zo'n scenario bij de lokale gezondheidsdiensten.

  Bij een positief geval van een speler of begeleider moet het hele team in quarantaine.

  Sportministers Duitse deelstaten

  De Duitse profclubs zijn zich bewust van de problematiek. "Het is het onderwerp waar we op dit moment het meest over discussiëren", bevestigde de CEO van Borussia Dortmund Hans-Joachim Watzke dinsdagavond aan de Duitse zender ZDF. "Wanneer iemand geïnfecteerd raakt, moeten wij met de experten overleggen."


  Watzke denkt wel dat de kans op een positieve test vrijwel nihil is. "Het systeem dat we op poten gaan zetten, biedt meer zekerheid dan in eender welke sector. Een spookwedstrijd is een van de veiligste organisaties ooit."