Rennersvakbond vrouwen: "Sponsors aan boord houden door taksen kwijt te schelden"

  Zullen alle wielerteams de coronacrisis overleven?

  Welke impact zal het coronavirus hebben op het vrouwenwielrennen? "Samen met de UCI werken we aan verschillende plannen. In het slechtste geval wordt er dit jaar niet meer gekoerst en ook daar willen we op voorbereid zijn", zegt Marion Clignet van rennersvakbond CPA.

  CPA: "Kladversie van kalender ziet er heel mooi uit"

  De laatste weken luidden enkele profrensters de alarmklok over de nieuwe kalender. Ze voelden zich gepasseerd door de UCI, omdat die hen niet had betrokken bij de gesprekken over de kalender. 

   

  Marianne Vos, Ellen van Dijk en enkele collega's van de Cyclists Alliance (de spreekbuis van het vrouwenwielrennen) schreven daarom een open brief.

   

  "Dat moet op een misverstand berusten. Van bij het begin van de coronacrisis waren we in gesprek met de UCI. We hebben ook voor de open brief met meerdere profrensters gebeld om hun ideeën aan te brengen bij de UCI", zegt Alessandro Cappellotto, voorzitter van de vrouwelijke tak van rennersvakbond CPA.

   

  De nieuwe kalender voor het vrouwenwielrennen heeft alvast vorm gekregen. "We hebben al een kladversie gezien van de kalender en we kunnen zeggen dat het er heel mooi uitziet", zegt Marion Clignet, vicevoorzitter van CPA.

   

  "Op 15 mei zal de nieuwe kalender gepubliceerd worden, maar eigenlijk zal het een soort kladversie zijn. Wedstrijden zullen nog altijd de kans krijgen om te veranderen van datum, want in alle landen zullen de lockdownmaatregelen waarschijnlijk op verschillende tijdstippen afgebouwd worden. Daar houden we dus rekening mee."

   

  "Over de kalenderinvulling mogen we nog niks prijsgeven, maar het is wel zo dat de organisator van de Giro Rosa benadrukt heeft dat de Italiaanse rittenkoers tijdens de Tour zou moeten plaatsvinden."

  Wereldkampioene Annemiek Van Vleuten won dit jaar de Omloop Het Nieuwsblad.

  "In gesprek met Italiaanse regering om taksen van sponsors kwijt te schelden"

  Naast het maken van een kalender zijn de UCI en CPA ook druk bezig om wielerteams en rensters te beschermen tegen financiële problemen.

   

  "Bepaalde teams beginnen al in moeilijkheden te komen door de
  coronacrisis", zegt Cappellotto. "Denk maar aan Mitchelton-Scott en Bigla-Katjoesja. Volgens onze informatie zou de vrouwenploeg van CCC safe zitten."


  "Om het vrouwenwielrennen te beschermen hebben we een plan B, maar ook een plan C. Bij dat laatste plan houden we er rekening mee dat er niet meer zou worden gekoerst dit jaar. We hopen natuurlijk dat het zover niet zal komen, maar we moeten er wel op voorbereid zijn", zegt Clignet.


  “Voor de mannen heeft de UCI al een aantal jaren een reservefonds, dat gespijsd wordt met het prijzengeld van de mannelijke renners. Bij de vrouwen is zo’n reservefonds (opgebouwd met prijzengeld) er nog niet. De UCI heeft nog maar sinds dit jaar het minimumsalaris voor rensters ingevoerd. Voor een reservefonds was er nog geen ruimte."

     
  Maar CPA zoekt wel intensief naar andere oplossingen. "Zo willen we een voorstel verdedigen bij de Italiaanse minister van Financiën. We zullen met hem bespreken of bedrijven die olympische disciplines (zoals wegwielrennen, mountainbiken en de piste) sponsoren, geen taksen meer hoeven te betalen dit jaar. Zo zouden we de sponsors aan boord kunnen houden."