Rensters voelen zich gepasseerd door UCI: "Betrek ons in gesprekken over nieuwe kalender"

  Marianne Vos

  Marianne Vos

  The Cyclists Alliance (TCA), de vakbond voor vrouwenwielrensters, maakt zich zorgen over de nieuwe kalender voor vrouwen. Dat benadrukken onder meer Marianne Vos en Ellen van Dijk in een open brief aan de UCI.

  De UCI maakte woensdag een groot deel van de nieuwe kalender in het mannenwielrennen bekend. Over de kalender bij de vrouwen viel nog geen beslissing. "We merken op dat de recente verklaring van de UCI, op 15 april, nog geen wedstrijdkalender voor vrouwen bevatte", staat er in de brief.

   

  De brief werd ondertekend door onder meer de Nederlandse toprensters Marianne Vos en Ellen van Dijk. "Er werd ook niet duidelijk gemaakt wie werd geraadpleegd. Dit geeft aan dat de discussies nog gaande zijn. De TCA werd 2,5 jaar geleden opgericht, gesteund door het gehele vrouwenpeloton, om onze belangen te vertegenwoordigen."

   

  "Het is belangrijker dan ooit dat de TCA - samen met andere belanghebbenden in de sport - door de UCI actief wordt betrokken bij de gesprekken omtrent een nieuwe kalender. Zo kunnen we samen strategieën formuleren om het vrouwenwielrennen te ondersteunen en te verbeteren. We zijn van mening dat de TCA een toegevoegde waarde kan bieden aan alle discussies."   

   

  Naast Vos en Van Dijk werden ook de Luxemburgse Christine Majerus, de Canadese Leah Kirchmann, de Zwitserse Ariane Lüthi, de Australische Amanda Spratt en de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman-Pasio opgevoerd als sprekers van het peloton.