Bundesliga klaar om op 9 mei te hervatten: "Als autoriteiten het toelaten"

  Zien we Erling Haaland over enkele weken alweer scoren voor Dortmund?

  Als het van de Duitse Voetballiga (DFL) afhangt, wordt er vanaf 9 mei opnieuw gevoetbald in de 1e en 2e Bundesliga. Dat heeft de DFL vandaag bekendgemaakt na een langverwachte vergadering. Er is ook bijna een globaal akkoord dat de 36 eerste- en tweedeklassers hun tv-gelden voor de rest van het seizoen uitbetaald krijgen.

  De grote voetbalcompetities willen hun competities per se nog uitspelen, omdat er financieel en economisch heel wat van afhangt. Sinds midden maart ligt ook in Duitsland het voetbal stil. In het land zijn 148.000 besmettingen vastgesteld en meer dan 5.000 doden gevallen.

   

  Omdat Duitsland de coronacrisis min of meer onder controle krijgt, staat de Bundesliga van alle grote competities het dichtst bij een herstart. De DFL mikt dus op het weekend van 9 mei. Het gaat daarbij natuurlijk om matchen zonder publiek en met strenge veiligheids- en gezondheidsmaatregelen. Alles hangt wel af van het groen licht van de overheid.

   

  "Er is al heel wat speculatie geweest over wanneer de competities zouden hervatten", reageerde CEO Christian Seifert na een online vergadering van de DFL. "Maar het blijft voor ons cruciaal dat de politieke verantwoordelijken beslissen. Het is niet aan ons om knopen door te hakken. Maar als het zover komt, zullen we klaar zijn."

  Akkoord over betaling tv-rechten rest van seizoen

  Door de coronacrisis en de stopgezette competities staat het water heel wat Duitse clubs aan de lippen. De DFL heeft daarom vandaag een belangrijke doorbraak bereikt over de betalingen van de tv-rechten, meldde CEO Christian Seifert.

   

  De Bundesliga heeft een akkoord met rechtenhouder Sky en alle broadcasters, op één na, over vooruitbetalingen van de rest van het seizoen 2019-2020. Zo kunnen clubs financieel overeind blijven in deze pandemie.

   

  De DFL maakte voorts bekend om tijdens de coronapandemie de teams uit de derde klasse en de Bundesliga bij de vrouwen financieel te ondersteunen. Het zou gaan om een bedrag van 7,5 miljoen euro. Het is een initiatief van topclubs Bayern München, Borussia Dortmund, RB Leipzig en Bayer Leverkusen, die geld ter beschikking hebben gesteld om bedreigde teams te helpen.

  DFL denkt 25.000 coronatesten nodig te hebben

  Het Duitse boulevardblad Bild kon enkele dagen geleden enkele documenten inkijken over de mogelijke organisatie van de voetbalmatchen.

   

  Volgens het document zullen in de 9 tot 10 speelweken van het seizoen die er nog resten samengeteld rond 21.600 coronatesten nodig zijn bij de 36 clubs uit de eerste en tweede Bundesliga. Als de reserves worden meegeteld, gaat het volgens Bild om bijna 25.000 testen. De kosten daarvan zouden ongeveer 2,5 miljoen euro zijn. Die komen voor rekening van de clubs.