Politiek scoren en economische belangen: waarom wil Bundesliga al herstarten?

  Wanneer komen Schalke 04 en RB Leipzig weer in actie?

  Het Duitse kwaliteitsweekblad Der Spiegel heeft inzage gekregen in een draaiboek waarmee vooraanstaande politici de Bundesliga op 9 mei willen laten herstarten. Jeroen Reygaert, de Duitslandexpert van VRT NWS, legt uit wat de motieven en bezwaren zijn.

  Duitsland bestaat uit 16 deelstaten. Een aantal daarvan wil voetbal zonder publiek opnieuw mogelijk maken vanaf 9 mei, weet Der Spiegel. "Beieren en Noordrijn-Westfalen zijn twee van de deelstaten die voor zijn. Het zijn de twee grootste deelstaten van Duitsland en vanuit voetbalstandpunt de deelstaten met de meeste clubs", zegt Reygaert.

   

  Als je vergelijkt met België en Nederland, waar clubs niet meer willen of mogen voetballen dit seizoen, dan is een herstart op 9 mei in Duitsland opmerkelijk vroeg. De redenen daarvoor zijn politiek en economisch.

   

  "Voetbal is belangrijk in Duitsland. Een zaterdag zonder voetbal bestaat niet en zelfs een ploeg in de staart van de Bundesliga trekt tienduizenden trouwe fans. Het is dus ook wel scoren als politicus door te zeggen dat jij het voetbal opnieuw wil  invoeren. Ook al kunnen fans niet naar het stadion, dan toch hebben mensen iets om naar uit te kijken", weet Reygaert.

   

  "Bovendien zijn clubs grote economische machines, waar veel geld in omgaat. Dus is voetbal ook gewoon belangrijker dan in Nederland en België." 

  Voetbal is belangrijk in Duitsland. Een zaterdag zonder voetbal bestaat er niet. Het is dus ook wel scoren als politicus door te zeggen dat jij het voetbal opnieuw wil  invoeren.

  Kritiek

  Er komt ook kritiek op de voorstellen. Vooral van oppositiepartijen en het federale niveau. "In theorie kunnen deelstaten onafhankelijk beslissen over gezondheidszaken in Duitsland", weet onze nieuwscollega Jeroen Reygaert.

   

  "Massa-evenementen zijn momenteel verboden in Duitsland, dus wordt de vraag gesteld door critici waarom er een uitzondering zou zijn voor voetbal als de hele economie zwaar lijdt. Bovendien weet iedereen dat anderhalve meter afstand houden gewoon niet kan in voetbal."

   

  "Mij zou het wel verwonderen dat ze een voetbalcompetitite toelaten in bijvoorbeeld Beieren of Noordrijn-Westfalen, maar ploegen als Hertha Berlijn of Leipzig niet mogen spelen."

   

  "Je merkt wel dat in deze crisis geprobeerd wordt om voor grote beslissingen dezelfde lijn te volgen in de 16 deelstaten. Al is het niet altijd zo. Er bestaan al verschillen over het heropenen van scholen en winkels."

   

  "Voor alle duidelijkheid, het gaat om voorstellen. Zo staat het ook in Der Spiegel. Donderdag is er overleg met de voetbalbond. Dit was een ballonnetje van enkele minister-presidenten. Veel meer dan dat heeft het politiek nog niet om het lijf."

  Viroloog Van Gucht: "Zal vooral met lobbying te maken hebben"

  Viroloog Steven Van Gucht, in België bekend als de federale woordvoerder van het crisiscentrum tijdens deze coronacrisis, ziet in de Duitse plannen ook vooral een politieke beslissing. 

   

  "De datum 9 mei is arbitrair, er zit geen wetenschap achter. Noch in Duitsland, noch in België weten we wat de cijfers van de crisis zullen zijn op 9 mei. Dus wetenschappelijk kan je niets gefundeerds zeggen momenteel."

   

  "Dat er al over een herstart voor voetbal wordt nagedacht en over andere dingen niet in Duitsland, heeft volgens mij vooral met lobbying te maken. Er zal veel druk zijn om te herbeginnen, maar dat is een politieke keuze dan"

   

  "Wat ook zal meespelen is dat Duitsland minder hard getroffen is door de coronacrisis op dit moment dan Nederland of België."

  Het interview met Jeroen Reygaert: