UCI verlengt koersloze periode tot 1 juni, nog geen nieuwe kalender

  De Internationale Wielerunie UCI heeft de pauze in het peloton verlengd tot minstens 1 juni. Dat betekent dat ook de Dauphiné (startdatum 31 mei) niet georganiseerd kan worden. Over de alternatieve kalender is er nog geen witte rook.

  Stonden er voor 1 juni dan nog koersen op de agenda, horen we u luidop afvragen.

   

  Mei is inderdaad traditioneel een koersluwe maand na het drukke voorjaar en kent (normaal) de Ronde van Italië als zwaartepunt, maar de Dauphiné - een van de traditionele voorbereidingskoersen op de Tour - zou wel op 31 mei van start gaan.

   

  Dat plan is van tafel geveegd door de UCI, dat de coronamaatregelen verlengd heeft. Tot minstens 1 juni wordt er niet gekoerst en de beperking geldt voor alle disciplines. Dat is de conclusie na een nieuw overlegmoment tussen verschillende partijen (afgevaardigden van renners, teams en organisatoren).

  Met zijn stakeholders bouwt de UCI intussen voort aan een nieuwe kalender voor de resterende maanden van dit wielerjaar.

   

  "We geven de prioriteit aan de 3 grote ronden en aan de monumenten", klinkt het. "Het resultaat van deze denkoefening wordt gecommuniceerd als de tijd daar rijp voor is."

   

  De UCI sluit niet uit dat het traditionele eindpunt van het wielerjaar wordt opgeschoven. "Dat hangt af van wanneer er weer gekoerst zal worden." 

   

  Er wordt ook een werkgroep opgericht die de contractsituaties van renners en teams moet bekijken, allemaal actoren die dus nog wat langer aan de zijlijn staan door de coronapandemie. 

  En wat met de Tour?

  Volgens Renato Di Rocco, vicevoorzitter van de UCI, zijn er drie mogelijke data voor de herstart van het seizoen: 1 juli, 15 juli en 1 augustus. Dat vertelde Di Rocco aan Italiaanse media. De Tour zal dan waarschijnlijk in augustus gereden worden.     

   

  Vooralsnog staat de Grand Départ van de Tour voor 27 juni in Nice op de kalender. Het wordt steeds onwaarschijnlijker dat die datum behouden kan blijven, maar volgens Di Rocco willen de Tourorganisatoren wachten tot 15 mei om een beslissing te nemen. Een Tour zonder toeschouwers is ook een optie.

  Organisatie bevestigt: geen Dauphiné, maar wel zoektocht naar nieuwe datum