Serie A dient minister van antwoord over "bubbel"-uitspraak: "130 miljoen solidariteit"

  In Italië werd nog een tijd zonder publiek gevoetbald, maar sinds enkele weken ligt de competitie volledig stil.

  De Italiaanse minister van Sport Vincenzo Spadafora heeft de wind van voren gekregen van de Serie A na zijn uitspraken in de krant afgelopen weekend. De politicus zei dat de Italiaanse topclubs in een bubbel leefden en bekritiseerde de miljoenenlonen. De liga van eersteklassers verwees evenwel fijntjes naar hun financiële impact.

  De Italiaanse krant La Repubblica publiceerde zaterdag een interview met Spadafora over de coronacrisis in het land, dat met bijna 11.000 doden en bijna 100.000 besmettingen het zwaarst getroffen is in Europa.

   

  Spadafora meende dat sport meer is dan voetbal alleen en dat hij 400 miljoen euro wilde spenderen aan amateursporten over het hele land. "De grote clubs leven in een bubbel en boven hun stand, te beginnen met de miljoenensalarissen van hun spelers. Ze moeten begrijpen dat er na deze crisis niets nog hetzelfde zal zijn."

   

  De Serie A voelde zich aangesproken en reageerde met een persbericht vol cijfers. Het wijst erop dat het voetbal in Italië 300.000 mensen tewerkstelt en voor 1 procent van het bruto binnenlands product staat.

   

  "De Serie A heeft altijd de rol van locomotief voor sector gespeeld met een jaarlijkse opbrengst van 3 miljard euro.  De liga wijst er ook op dat zijn solidariteitsbijdragen voor faciliteiten en jeugdvoetbal buiten de topcompetitie van 93 miljoen euro in 2010 tot 130 miljoen euro in 2020 is gegaan. "Dit is geen tijd voor controverse", stelde Serie A-voorzitter Paolo Dal Pino. "De genoemde cijfers spreken voor zichzelf. Er is niet extra's nodig om de rol van de Serie A in het belang van het amateurvoetbal of van de Italiaanse sport te benadrukken."

  Aandeel van Juventus 8 procent gestegen na salarisinlevering

  Heel wat Italiaanse clubs en voetballers beseffen dat het zware tijden zijn voor de voetbalwereld. Zo lieten de Juve-spelers hun lonen van maart tot en met juni vallen, wat de kampioen een besparing van 90 miljoen euro opleverde.

   

  Het aandeel van de voetbalclub uit Turijn steeg zo vanochtend flink op de Beurs van Milaan: met 7,94 procent tot 0,797 euro en dat in een markt met 1,97 procent verval.

   

  Sterspeler Cristiano Ronaldo levert door dat akkoord bijna 4 miljoen euro in.