"Als het moet, voetballen we komend weekend zonder publiek"

  voetbalfans en Genk-speler Bongonda

  Zullen de supporters van Racing Genk de belangrijke match tegen KV Mechelen in het stadion kunnen volgen?

  In bijna alle Europese landen voetballen ze niet of achter gesloten deuren. In België zijn de voetbalfans voorlopig nog welkom in de stadions. Al kan dat nog veranderen, beseft Pro League-voorzitter Peter Croonen.

  "Overleggen constant met de overheid"

  Uit vrees voor het coronavirus vinden meer en meer voetbalmatchen in Europa zonder publiek plaats, maar in ons land is dat nog niet aan de orde. Zondag staat in de Jupiler Pro League de slotspeeldag van de reguliere competitie op de kalender, mét publiek.

   

  "We nemen het coronavirus zeer ernstig en volgen de situatie op de voet", vertelt Peter Croonen, voorzitter van de Belgische profclubs, in een gesprek met Studio Brussel. "We overleggen constant met de overheid. Tot nu toe schat die in dat België niet op dezelfde curve zit als in andere landen."


  "Wij laten in België de matchen wel spelen met publiek, maar wel met de aanbeveling om zo veel mogelijk risico's te vermijden. In Genk en in Sint-Truiden gaan we bijvoorbeeld geen drank of eten aanbieden. Supporters kunnen enkel naar de wedstrijd komen kijken in het stadion."


  "Het is een evenwichtsoefening", geeft Croonen toe, "maar voetbalwedstrijden worden wel in de openlucht gespeeld."

   

  En dus staat zondagavond de laatste speeldag in de reguliere competitie op het programma in de Jupiler Pro League. In 1B bikkelen Beerschot en OH Leuven zaterdag om de promotie.

  Wij laten in België de matchen wel spelen met publiek, maar wel met de aanbevelingen om zo veel mogelijk risico's te vermijden. In Genk en in Sint-Truiden gaan we bijvoorbeeld geen drank of eten aanbieden.

  Peter Croonen (Pro League)

  "Volksgezondheid staat voorop"

  "Na dit weekend spelen we twee weken geen competitie en hebben we de tijd om ons te beraden over het vervolg", gaat Peter Croonen voort.

   

  Het vervolg, dat zijn de play-offs. Wordt de eindronde wel gespeeld? Kortrijk-voorzitter Allijns is alvast geen voorstander.


  "Als de volksgezondheid dat vereist, is het een optie, maar ik hoop dat we zover niet hoeven te gaan", antwoordt Croonen, die ook voorzitter is van uittredend landskampioen Racing Genk.

   

  "Ik ben geen specialist ter zake, maar ik volg het op de voet en we zullen de situatie elke dag evalueren. Misschien moeten we komend weekend achter gesloten deuren voetballen", oppert Croonen, "maar voorlopig zijn we dat niet van plan."


  "En hetzelfde geldt voor de bekerfinale (volgende week zondag, red). Ook voor die match houden we alles goed in de gaten met het oog op de volksgezondheid, want die primeert."

  Peter Croonen

  Peter Croonen: "Ik ben geen specialist ter zake, maar ik volg het op de voet en we zullen de situatie elke dag evalueren."

  Het programma van de komende weken in ons land: