Bashir Abdi na zijn Belgische record in Tokio: "Hier had ik stiekem op gehoopt"

  De Ethiopiër Asefa Mengstu links, Bashir Abdi rechts.

  Met een kanontijd van 2u04'49" in de marathon van Tokio heeft Bashir Abdi zijn eigen Belgische record nog geen klein beetje verbeterd. Onze landgenoot reageert opgelucht en opgetogen vanuit de Japanse hoofdstad.

  Bashir Abdi liep vannacht onze tijd in Tokio zijn 2u06'14" van Chicago 2019 uit de recordboekjes. Zijn 2u04'49" was goed voor een Belgische toptijd, de tweede plaats in de uitslag én de tweede tijd aller tijden van een Europeaan.

   

  "Het is een heel mooie dag geworden. Ik had heel hard voor deze marathon getraind en stiekem had ik op deze prestatie gehoopt", zegt Abdi.

   

  "In de eerste helft van de wedstrijd heb ik achter de kopgroep gelopen. Pas rond kilometer 30 ben ik beginnen op te schuiven. Het was zaak om een groep te vinden die mijn schema zou volgen en dat is perfect gelukt."

   

  "Er was heel veel aandacht voor de Japanner die voor een Japans record ging. Na 30 kilometer versnelde hij en dat was voor mij het goeie moment om wakker te worden en aan mijn inhaalrace te beginnen."

   

  "In mijn laatste kilometers was ik een stuk sneller dan de uiteindelijke winnaar. Dat is mijn manier van lopen, daar train ik op."

  Tweet van Abdi:

  Europees record verbeteren is een doel

  Abdi plukte in Tokio de vruchten van een uitstekende stage. "Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld op de hoogtestage die ik pas achter de rug heb", zegt Abdi.

   

  "Ik was zo goed dat ik de grote lopers die ik vroeger niet kon volgen er op training kon aflopen." 

   

  "De omstandigheden in Tokio waren wel niet ideaal. De wedstrijd leek meer op een kleine stratenloop in Gent. Omdat er door het coronavirus slechts een 200-tal lopers mocht meedoen, was de beleving totaal anders dan tijdens een andere marathon."


  "Er worden hier veel maatregelen genomen tegen het virus. Zo meteen, wanneer ik naar beneden ga, zet ik mijn masker weer op. Zelf vermijd ik plaatsen waar veel mensen samenkomen."

   

  Toch blijft Abdi nog enkele dagen ter plaatse. Eind volgende week zal hij weer in Gent zijn. Wat zijn zijn ambities?

   

  "Altijd maar beter worden. Als atleet heb je uiteraard doelstellingen, één daarvan is het Europese record verbeteren."

   

  "Deze prestatie geeft me in elk geval een enorme boost voor wat nog komt in dit belangrijke jaar. Ik hoop alvast dat de Olympische Spelen ondanks het coronavirus gewoon kunnen doorgaan."