Marc Willems over CL: "Roeselare en Maaseik hebben het heel goed gedaan"

  Hendrik Tuerlinckx is dé uitblinker bij Roeselare, vindt commentator Marc Willems.

  "Zowel Roeselare als Maaseik heeft uitstekend gepresteerd in de Champions League. Ze haalden het maximum uit hun campagne." Zo blikt volleybalcommentator Marc Willems terug op de groepsfase. Roeselare haalde als betere 2e de kwartfinales, Maaseik viel als 2e net af. 

  Hoe straf is het dat Roeselare tussen 3 Italiaanse topteams, 2 Poolse en 2 Russische bij de laatste 8 staat? "Dat is vrij sterk", zegt Willems en hij verklaart zich nader: "Sinds vorig jaar is de Champions League veranderd. Daarvoor was er na de groepsfase een play-off met 12 teams."

   

  "Vaak waren er ook zoals nu 5 poules. De top 2 en 2 derdes mochten door, dus dat was veel haalbaarder. Maaseik en Roeselare hebben die Play-off 12 geregeld gehaald. Nu heb je na de groepfase nog maar 8 ploegen. Bijkomend mogen er in het nieuwe format 3 Italiaanse, 3 Poolse en 3 Russische ploegen inschrijven. We weten allemaal dat dat de 3 sterkste competities zijn. Ook qua financiële middelen."

   

  "Dus uit die 3 landen zijn er al 9 ploegen die kans maken om door te stoten naar de kwartfinales. Dat betekent dat je enerzijds dus wat geluk moet hebben bij de loting. En dat heeft Roeselare gehad. Maar anderzijds moet je ook een perfect parcours rijden."

   

  "Van bij de loting was het duidelijk dat Roeselare een kans had. Ze hadden met het Poolse Kedzierzyn één absolute topploeg in hun groep. Daarnaast was er de Duitse vicekampioen Friedrichshafen en de Servische kampioen Novi Sad. Dat zijn goeie ploegen, maar geen Italiaanse, Russische of Poolse ploegen, geen wereldploegen."

   

  "Roeselare wist dat het bij de 3 beste tweedes moest zijn. En in de andere groepen zaten die andere Italiaanse, Russische en Poolse ploegen. Dus je mag geen enkele steek laten vallen en dat heeft Roeselare dit jaar gekund. Ze hebben van Friedrichshafen en Novi Sad zowel uit als thuis gewonnen. Alle matchen die ze konden winnen, hebben ze gewonnen. Dat is een sterke prestatie."

  "Tuerlinckx is absoluut de uitblinker"

  Wat maakt Roeselare zo sterk dat het bij de laatste 8 in Europa staat? Willems: "Het heeft gewoon een heel goede ploeg. De Griek Fragkos die ze gehaald hebben als receptie-hoekspeler, is een versterking. Naar mijn gevoel hebben ze nog een meer uitgebalanceerde ploeg dan vorig jaar."

   

  Dé exponent van die ploeg is zonder twijfel Hendrik Tuerlinckx, stelt Willems: "Die was zondag in de bekerfinale en gisteren tegen Novi Sad alweer geweldig. Hij scoorde als hoofdaanvaller aan 63 procent. Als je als hoofdaanvaller 50 procent haalt, heb je een heel goede match gespeeld. Matthijs Verhanneman speelt al een heel jaar goed. En die Fragkos is dus ook heel goed. Maar Tuerlinckx is absoluut de uitblinker."

   

  Roeselare beleefde vroeger successen met topcoaches Dominique Baeyens en Emile Rousseaux. Steven Vanmedegael blijkt daar nu niet voor te moeten onderdoen. Willems: "Hij zit in zijn 2e jaar. Door zijn jeugdige leeftijd kan je nog geen carrières vergelijken. Maar hij is heel goed bezig. 2 keer de beker, vorig jaar op het nippertje naast de titel gegrepen, nu laatste 8 van Champions League."

   

  "Vanmedegael was jaren assistent van Rousseaux. Velen stelden zich de vraag of hij als assistent een monument als Rousseaux kon opvolgen en dat met dezelfde spelersgroep. Dat gaat blijkbaar heel goed. Chapeau."

  In de kwartfinale wacht met Civitanova de Italiaanse kampioen én titelhouder in de Champions League. "Daartegen winnen is nagenoeg onmogelijk. Het is de absolute top in Italië. Vanmedegael wou liever Jastrzebski, omdat hij daar sportief nog een kansje zag. De spelers kozen evenwel voor Civitanova, omdat Stijn D'Hulst daar speelt als 2e spelverdeler. D'Hulst speelde jaren bij Roeselare. De kans om door te stoten is wel zeer klein." (lees voort onder foto)

  Hendrik Tuerlinckx.

  "Ook Maaseik heeft het maximum eruitgehaald"

  Tot daar Roeselare. Hoe schat Willems de Europese campagne van Maaseik in? "Je mag hun prestatie zeker niet minimaliseren. Want die hadden 2 kleppers in hun groep: Kazan, de beste ploeg van het voorbije decennium, en de Polen van Jastrzebski."

   

  "Kazan is dit jaar wel iets minder, maar Maaseik wint wel zijn 3 thuismatchen. Dat is wel straf. Ze winnen ook in Ankara, de 4e tegenstander. Dus zij winnen net als Roeselare ook 4 keer en worden 2e, maar ze zijn niet bij de beste tweedes."

   

  "Maaseik kan zichzelf niets verwijten. Ze hebben er het maximum uitgehaald. Ze hebben wel een paar keer met 3-2 gewonnen en dat telt door in de punten. Maar als je wint tegen Kazan en Jastrzebski, dan heb je een heel goede Champions League gespeeld. "

  Maaseik.

  Ruim verslag van Roeselare-Novi Sad:

  Ruim verslag van Maaseik-Jastrzebski: