Eleven Sports krijgt mediarechten, maar AA Gent en Antwerp liggen dwars

  Er is nog altijd geen volledige duidelijkheid over het voetbalcontract.

  De Pro League heeft het voetbalcontract toegewezen aan sportzender Eleven Sports. Er is evenwel nog geen volledige duidelijkheid over het akkoord, want AA Gent en Antwerp stappen niet mee in de collectieve verkoop van de rechten. De chaos lijkt dus compleet nu beide clubs hun thuiswedstrijden zelf dreigen te verkopen.

  AA Gent stapt niet mee in de collectieve verkoop

  Dat de toekenning van het nieuwe voetbalcontract een moeilijke bevalling is, is al een tijdje duidelijk. De komende 5 jaar komen de rechten van het Belgische voetbal in handen van Eleven Sports, dat de Pro League met een bod van - zo wordt gefluisterd - 103 miljoen euro overtuigd heeft.

   

  Dat is meer dan wat de huidige rechtenhouders - Proximus, Telenet en VOO Sports - geboden hadden en de profclubs hebben dus ook voor het eerst de symbolische kaap van 100 miljoen euro gerond.

   

  Maar blijkbaar kon het bod van Eleven Sports niet alle clubs overtuigen. De Pro League meldt dat de mediarechten aan Eleven Sports zijn toegekend, maar dat "AA Gent beslist heeft om niet mee te stappen in de collectieve verkoop van de rechten".

   

  Gent-voorzitter Ivan De Witte had in november in De Tribune al gezegd dat de Pro League op "minstens 120 miljoen euro" moest mikken. De club zou ook twijfels hebben bij de kwaliteit die Eleven Sports belooft te leveren.

  Gent-manager Louwagie en voorzitter De Witte.

  Ook Antwerp stapt niet mee in de collectieve verkoop

  Bij de Pro League lijkt de chaos bovendien compleet, want ook Antwerp roert zich. Een bijkomend twistpunt is de verdeelsleutel van de meeropbrengst van het nieuwe contract.

   

  De vorige deal bedroeg ongeveer 80 miljoen euro en de voorbije dagen werd er grondig gediscussieerd over wat er met de 20 miljoen euro extra van Eleven Sports zou gebeuren.

   

  De G5 (AA Gent, Anderlecht, Club Brugge, Racing Genk en Standard) willen het grootste deel van die taart, de overige profclubs leggen zich daar niet zomaar bij neer.

   

  Antwerp, dat zichzelf stilaan bij de Belgische topclubs rekent, weigert de voorgestelde verdeelsleutel te aanvaarden en stapt daarom niet mee in de collectieve verkoop.

  Bölöni en Refaelov van Antwerp.

  Het persbericht van de Pro League:

  De communicatie van de Pro League:

   

  "De Algemene Vergadering van de Pro League besliste vandaag statutair met 2/3e meerderheid om de mediarechten aan Eleven Sports toe te kennen. Op basis van de uitkomst van de stemming besliste KAA Gent om niet mee te stappen in de collectieve verkoop van de rechten."

   

  "De Algemene Vergadering van de Pro League keurde vandaag met overgrote meerderheid de verdeelsleutel goed. Antwerp FC besloot om, op basis van de voorgestelde verdeelsleutel, niet mee te stappen in de collectieve verkoop."

   

  "De Pro League bekijkt hoe het proces voortgezet wordt."