Vincent "The Wall" Vanasch opnieuw beste hockeydoelman ter wereld

  Vincent Vanasch zoals we hem kennen: een goedlachse keeper.

  Onze nummer 1 in het hockey Vincent Vanasch (32) is voor het 3e jaar op een rij uitgeroepen tot Doelman van het Jaar. Dat heeft de internationale hockeybond FIH bekendgemaakt.

  De nieuwe bekroning voor Vincent Vanasch komt niet uit de lucht gevallen. De 32-jarige goalie heeft weer een topjaar achter de rug.

   

  Met de Red Lions kroonde Vanasch zich in Antwerpen tot Europees kampioen. En met zijn club Watducks won hij de Euro Hockey League. In de finale speelde Vanasch een wereldpartij tegen zijn toekomstige club Rot-Weiß Keulen.

   

  Vanasch klopte in de verkiezing de Australiër Tyler Lovell, de Canadees David Carter, de Spanjaard Quico Cortes en de Duitser Victor Aly.  Bij de vrouwen won de Australische goalie Rachael Lynch. Zij volgt de Britse Maddie Hinch op die de voorbije 3 jaar won. Lynch haalde het voor het Japanse sluitstuk Megumi Kageyama en Maria Ruiz uit Spanje.

   

  Lees ook: Vincent Vanasch gaat na Olympische Spelen doel van Keulen verdedigen

  "Ik bestudeer elk detail van elke ploeg en dat maakt het verschil"

  De Red Lions keerden vandaag terug uit India na een verblijf van enkele weken in Australië en India voor hun eerste matchen in de Pro League.

   

  "Het was een mooie verrassing na een lange vlucht", vertelt Vincent Vanasch over zijn nieuwe onderscheiding.

   

  "Ik vind dit supermooi. Het is een persoonlijke trofee, maar dit is ook een mooie prijs voor de ploeg. Ik speel in een ongelofelijk team dat veel prijzen kan pakken."

   

  Waarom heeft Vanasch deze prijs verdiend? "Ik denk door het EK in Antwerpen. Er was meer druk en we moesten winnen."

   

  "Die wedstrijd tegen Duitsland was belangrijk en ik heb dat handje gezien bij die corner (zie video onderaan dit artikel). Dat was zoals het scoren van een doelpunt. De spelers hadden daarna vuur in hun ogen. En de finale was een formaliteit."

   

  Wat is het geheim van Vanasch? "Ik heb talent, maar ik werk ook superhard. Ik maak veel opofferingen. Je moet mentaal ook erg sterk zijn, want elke fout is een doelpunt. Ik bestudeer elk detail van elke ploeg en dat maakt het verschil op het einde."

  Vanasch: "Ik volg en bestudeer elke ploeg: dat maakt het verschil"

  VIDEO: Het arendsoog van Vincent Vanasch op EK

  De Belgische hockeyploeg heeft vorige zomer voor eigen publiek na de wereldtitel ook de Europese titel in de wacht gesleept. Toch zag het er even benard uit. In de halve finales kwam Duitsland net niet 3-0 voor in Antwerpen. 

   

  Duitsland krijgt een strafcorner en vervolgens ook een strafbal, maar wat doet Vanasch? Hij heeft de Duitsers in het verleden al de bal met de hand zien stoppen. Dat mag niet en de goalie is zo lucide om dat aan te kaarten. Erg cruciaal, want anders was het EK op een enorme ontgoocheling uitgedraaid voor België.

  VIDEO: Meer reddingen van Vanasch op het EK

  Nog een prijs voor de Red Lions?

  De FIH maakt deze week ook de andere winnaars van de Hockey Stars Awards 2019 bekend. Maandag gingen Vivek Prasad en Lalremsiami uit India met de Prijs van Belofte van het Jaar aan de haal. Woensdag volgen de Coaches van het Jaar, donderdag de beste spelers van 2019. 


  In 2018 schopte de Belgische international Arthur Van Doren het tot Wereldspeler van het Jaar. Volgt ook hij zichzelf op?