Wordt snelle Nike-schoen binnenkort verboden? "Lastig om dit nog om te draaien"

  Eliud Kipchoge onderweg tijdens zijn marathon onder de 2 uur.

  Het regent de voorbije maanden records op de lange afstanden, om nog maar te zwijgen van Eliud Kipchoge die als eerste een (officieuze) marathon onder de 2 uur liep. Het geheim is wellicht de Vaporfly-schoen van Nike. De Internationale Atletiekfederatie IAAF onderzoekt of deze schoen geen oneerlijk voordeel oplevert en dus verboden moet worden.

  Een panel van het IAAF buigt zich momenteel over de Vaporfly-schoenen, die volgens sommige bronnen tot 4% voordeel kunnen opleveren. Zullen ze - in navolging van de snelle zwempakken - binnenkort niet meer gebruikt mogen worden in wedstrijden? En wat is het voordeel precies?

   

  "Er wordt vaak naar de carbonzool verwezen", zegt Eddy D'Hondt van het Runners' Lab. "Maar het is wel meer dan dat. Ook het andere materiaal, zoals het schuim ertussen, en de juiste constructie ervan, spelen een rol. Dat moet je dan ook nog eens combineren met de juiste techniek, want enkel goeie atleten kunnen ermee uit de voeten."

   

  Dat laatste heeft te maken met de balans van de schoen. "Je hebt een goeie core stability nodig en dus stevige onderbenen om toch nog stabiel te kunnen lopen. Als je gewone mensen met een normale core stability met deze schoenen laat lopen, is er zelfs sprake van een negatief effect."

   

  Maar voor topatleten is het voordeel dus wel aanzienlijk. "Er is namelijk ook een effect ná de wedstrijd, want je recupereert sneller met deze schoenen. Daarom ken ik zelfs atleten die speciaal van sponsor zijn veranderd om met die Nikes te kunnen lopen."

  "Ze zullen tegen mastodont als Nike moeten vechten"

  Voorlopig is Nike de enige die deze techniek op de markt heeft, maar de concurrentie zit niet stil. En dat terwijl het IAAF de schoenen binnenkort misschien wel zal verbieden. "Ik denk dat het moeilijk wordt om dit nog terug te draaien", zegt Eddy D'Hondt. "Volgens Nike is er alvast niets aan de hand."

   

  "Er is inderdaad het precedent van de snelle zwempakken, maar dat ging toen over een andere fabrikant (Speedo), een andere tijd en een andere federatie. Nu zullen ze tegen een mastodont als Nike moeten vechten, dat al een heel legertje advocaten heeft om zich in te dekken."

   

  Kunnen er uiteindelijk ook records uit de tabellen geschrapt worden? "Dat lijkt me wel heel extreem. Ik verwacht niet dat het zover zal komen."

  Nike heeft al een legertje advocaten klaar om zich in te dekken.

  Eddy D'Hondt (Runners' Lab)