STVV moet 4.000 euro boete betalen voor "Hij is een hoer van Verhaeghe"

  De Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB heeft 4.000 euro boete opgelegd aan STVV, omdat supporters zich in de thuismatch tegen Club Brugge met twee spreekkoren tegen de scheidsrechter keerden.

  Op 7 december nam de harde kern van STVV scheidsrechter Lothar D'hondt stevig op de korrel.

   

  Na de gele kaart voor Colombatto en Boli, omdat die klaagden over een overtreding, kreeg de ref "Hij is een hoer van Verhaeghe" over zich heen. Daarmee verwezen ze naar Bart Verhaeghe, de voorzitter van Club Brugge.

   

  Op het uur scandeerde een aantal Truiense fans dan weer "Vuile zwarte, uw moeder is een hoer", opnieuw richting D'hondt.

   

  Het bondsparket eiste een boete van 2.500 euro, maar de Geschillencommissie Hoger Beroep toonde zich strenger en deed er nog eens 1.500 euro bovenop.

   

  "De gebruikte woorden laten niets aan de verbeelding over en kunnen niet aanvaard worden als uiting van frustratie. Ze kaderen ook niet in een sportieve rivaliteit", zegt het vonnis.

   

  "Dergelijk kwetsend taalgebruik hoort niet thuis op of rond een voetbalveld."

  Ook sensibiliserende boodschap

  STVV daagde niet op om zich te verantwoorden voor de incidenten.

   

  De club krijgt niet alleen een boete, ze moet ook drie thuismatchen een sensibiliserende boodschap verspreiden, via de LED-borden in het stadion en via de stadionomroeper (voor aanvang van de eerste en tweede helft).


  Die boodschap moet onder meer melden dat pyrotechnisch materiaal en kwetsende spreekkoren een inbreuk zijn op het bondsreglement en dat STVV daar zware sancties voor kan krijgen. 

   

  Dit nog: ook Moeskroen wordt beboet. Een groepje supporters had in de thuiswedstrijd tegen Standard op 8 december "referee enculé" geroepen in de richting van scheidsrechter Jan Boterberg.

   

  Dat gebeurde in de 41e minuut na een gele kaart voor Mohamed. Het Bondsparket had 2.000 euro boete geëist, maar de Henegouwers komen er met 750 euro vanaf.