"Als we het aftoetsen aan Duitsland is de opleiding in België top"

  De Belgische beloften (hier: Jelle Bataille) troefden Duitsland in alle facetten af.

  De Belgische beloften verbaasden gisteren met een 2-3-zege in Duitsland. Wim De Coninck volgt de jeugdcategorieën van nabij en was ook verrast. "Maar als je de wedstrijd gezien hebt, was dit een verdiende zege."

  "Deze groep hangt ongelooflijk aan elkaar"

  "Vooraf zou ik gezegd hebben dat de Belgen al blij mochten zijn als ze eervol van het veld konden stappen", zegt Wim De Coninck. "Duitsland had overtuigend in Wales gewonnen, terwijl wij daar verloren. Daarna wonnen ze ook vlot in Bosnië. Dit was dan hun eerste thuismatch van de campagne."

   

  "Maar als je de wedstrijd gezien hebt, was dit een verdiende zege. De Belgen waren heel erg goed, hebben zich goed ingesteld op Duitsland. Walem had het tactisch goed neergezet."

   

  "In tegenstelling tot zijn eerste periode bij de U21 heeft Walem nu zijn conclusies getrokken en einzelgängers die te veel speelden om te tonen wat ze kunnen niet meer geselecteerd. Hij selecteert nu op basis van de team spirit. Die groep hangt ook ongelooflijk aan elkaar. Ze doen er alles aan om toch naar dat EK te gaan."

  Walem kiest nu geen einzelgängers meer, maar selecteert op basis van team spirit.

  Wim De Coninck

  "Een mindere generatie? Dat moeten we nu toch bijstellen"

  In vergelijking met de zomer, toen België het EK U21 speelde, is de kern grondig vernieuwd. "Enkel Vanheusden, Mangala en Faes zijn er nog bij, al de rest is nieuw."

   

  "Na de 1 op 6 werd snel de conclusie getrokken dat dit een mindere generatie is, maar na gisteren moeten we dat bijstellen. Wat ze lieten zien, was echt af. Het middenveld Lokonga, Mangala, Saelemaekers was geweldig om naar te kijken."

   

  "Met Openda hebben ze ook een echte diepe spits. Die misten de vorige generaties. Op Oulare en Dimata kon je door hun blessures niet rekenen. Openda deed de Duitsers pijn met zijn snelheid. Hij brengt een goal aan en maakte er zelf 2. En dat hadden er nog meer moeten zijn."

   

  "Achterin is Vanheusden de motor. De manier waarop hij die 1e goal scoorde, was fenomenaal qua timing, intelligentie en voetbalinzicht. Net zoals die 4e goal tegen Moldavië. Na zijn gemiste penalty zag je wel dat hij wat bezwaard rondliep. Maar hij heeft zich geweldig herpakt."

   

  "En dan moet je weten dat jongens als Faes en Bornauw er niet bij waren en dat Verschaeren niet wordt gebruikt omdat hij dicht bij de A-kern aanleunt. Ook bij de doelmannen is er talent genoeg, met Svilar, Bodart, Coucke en Teunckens. Daar moet je dan eentje van thuislaten."

  "Belgen hebben meer ervaring dan Duitsland"

  "Anderzijds moet ik wel zeggen dat Duitsland matig was, al zal dit ook aan de sterkte van België gelegen hebben. Duitsland scoorde 2 klutsgoals en had voor de rest misschien 1 kans in 90 minuten."

   

  "De ervaring bij de Belgen is wel een stuk groter dan bij Duitsland, waar je maar hier en daar wat jongens hebt die af en toe meedoen in de 2e klasse. Wij hebben jongens die al aan hun 2e of 3e seizoen in 1e klasse bezig zijn en daar belangrijk zijn."

   

  "Het is duidelijk dat de Belgische opleiding top is, zeker als we dit aan Duitsland aftoetsen. Op technisch vlak waren we beter, ook conditioneel konden we volgen en tactisch waren we véél en véél beter. Dat is toch verrassend."

   

  "Ik leef dan ook op hoop voor de kwalificatie voor het EK. Met deze groep moet je daar naartoe kunnen, al zullen we dan wel de 12e man nodig hebben in de thuismatch tegen Duitsland. Vroegere lichtingen met bijvoorbeeld Musonda trokken heel wat toeschouwers, maar dat is nadien weer gezakt. Deze generatie verdient 10.000 supporters in het stadion."