Anderlecht niet akkoord met boete voor Kompany: "Maar gaan niet in beroep"

  Kompany is speler-manager bij Anderlecht.

  Kompany is speler-manager bij Anderlecht.

  Anderlecht zal niet in beroep gaan tegen de uitspraak (5.000 euro boete) van de Licentiecommissie van de KBVB. "Kompany geeft vaak advies aan Davies, die alle trainerszaken in handen geeft", reageert Anderlecht. "Maar we gaan niet in beroep, omdat het voetbal en de toekomst van de club prioritaire aandacht moet krijgen."

  "Uiteraard inspireert Kompany de spelersgroep"

  De Licentiecommissie legde Anderlecht vorige week de maximumboete op, omdat de club de licentievoorwaarden niet respecteerde.

   

  Het ging licentiemanager Nils Van Brantegem om de dubbele rol van speler-manager Vincent Kompany, die ondanks het gebrek aan het juiste trainersdiploma toch als hoofdcoach handelde bij RSCA. Simon Davies, de officiële T1 op Neerpede, werd beschouwd als schaduwcoach.

   

  "Maar alle trainerszaken waren in handen van de contractueel correct aangestelde hoofdcoach Davies", meldt Anderlecht. "Vanzelfsprekend won Davies vaak het advies in van de speler Kompany, die door zijn charisma en erelijst een haast natuurlijke bijdrage aan de beslissingen van Davies kon toevoegen."

   

  "Uiteraard heeft Kompany ook door zijn uitstraling, voetbalkennis en ervaring impact op de spelersgroep. Hij inspireert en stuurt hen bij op het veld tijdens wedstrijden en trainingen."

  "Spijtig dat terugkeer van iconische voetballer zo verloopt"

  Volgens Anderlecht is de uitspraak van de Licentiecommissie gebaseerd op perceptie. "Voor elke uitspraak die de visie van de commissie ondersteunt, zijn vele uitspraken te vinden die de visie tegenspreken", schrijft Anderlecht.

   

  "Voor elk beeld dat de commissie koppelt aan het zogenaamde trainerschap van Kompany, zijn vele beelden te vinden die een andere interpretatie toelaten. Toch verkiest de club om niet in beroep te gaan, omdat het voetbal en de toekomst van de club prioritaire aandacht moet krijgen."

   

  "In tijden waarin het Belgische voetbal nood heeft aan grondig onderzoek en daadkracht in een aantal stevige dossiers die de toekomst van onze voetbalwereld in gevaar brengen, is het spijtig dat de terugkeer van iconische voetballers met uitstraling op deze manier behandeld moet worden."

   

  "Anderlecht deed een enorme inspanning om een internationaal gezicht van het Belgisch voetbal terug naar de Pro League te halen. Daarna volgden nog een aantal andere internationals zowel bij RSCA als bij andere clubs."

   

  "Deze evolutie bezorgt onze Pro League een nog beter imago binnen de internationale voetbalwereld. Het genereert extra middelen die broodnodig zullen zijn om een toekomstige lichting potentieel succesvolle Rode Duivels bij alle clubs op te leiden."