Wijnants over Genk: "Zó kinderlijk verdedigd, zelden vertoond op dit niveau"

  Coucke en Dewaest

  Ongeloof en vertwijfeling bij doelman Coucke en aanvoerder Dewaest.

  De glorieuze rentree van Racing Genk in de Champions League is uitgedraaid op een nachtmerrie. Ook commentator Stef Wijnants kon zijn ogen nauwelijks geloven: "Dit was geen team."

  6-2 op het veld van Salzburg: het was een pijnlijke afgang. Genk kwam in de Belgische competitie in 5 van de 7 matchen op achterstand. Ze wisten dus dat ze al een paar zwakke eerste helften hadden gespeeld. Dan hoor je de CL-hymne en komt je droom uit om in de grootste competitie ter wereld te kunnen spelen. En dan sta je na 103 seconden achter omdat je niet oplet! Salzburg kreeg het zomaar cadeau.

   

  Daarna zagen we nog een redelijk Genk, maar wat er tussen de 32e en 46e minuut gebeurde, is zelden vertoond op dit niveau: 4 tegengoals waarbij 4 keer kinderlijk werd verdedigd, CL-niveau onwaardig. Als je het achter elkaar zet, denk je: dit is onmogelijk. Het deed pijn aan de ogen om de kampioen zo te zien spelen.

   

  Bij de rust stond het 5-1 en uiteindelijk werd het "maar" 6-2. Maar Genk heeft echt nauwelijks iets bij elkaar gespeeld. Als de Oostenrijkers iets meer geconcentreerd waren geweest en de jonge Coucke was niet zo alert, dan waren het er misschien 10 geweest.

   

  Het waren echt brave lammetjes bij Genk. Ze pakten nauwelijks gele kaarten. Niemand die een vuist maakte, niemand die het voortouw nam. Nee, dit was geen team.

  Als Salzburg iets meer geconcentreerd was geweest, waren het er misschien 10 geweest

  Stef Wijnants

  "Spelers moeten zich niet langer als kampioenen gedragen"

  Trainer Felice Mazzu mag zijn verantwoordelijkheid hiervoor zeker niet ontlopen. Ndongala, dat is geen CL-niveau, en Dewaest is ook niet goed genoeg. Maar het zijn wel 2 vertrouwelingen uit zijn Charleroi-periode. Daar moet hij nu komaf mee maken en nieuwelingen als een Bongonda sneller brengen.

   

  Anderzijds ga ik nu ook niet roepen dat Mazzu de grote schuldige is. De spelers moeten zich niet langer als kampioenen gedragen. Het is mooi geweest, maar dat is ook voorbij. Het heden telt nu.

   

  Het Genkse bestuur heeft altijd gezegd dat de competitie het belangrijkste is, maar je wil ook niet voor heel Europa uitgelachen worden. Want het zwaarste moet met Liverpool en Napoli nog komen.

   

  Er zitten nu 3 matchen tussen deze en de volgende CL-match tegen Napoli. Genk heeft geen respijt meer, het krediet is op. Als die matchen te weinig opleveren, is het crisis. Dat is nu eenmaal de wet in het voetbal.

   

  Stef Wijnants