Bondscoach: "Getwijfeld tussen Lampaert, Vanmarcke en Stuyven"

  " "

  Rik Verbrugghe koos vandaag Tim Declercq, Tim Wellens en Yves Lampaert als laatste 3 WK-namen.

  Nadat Rik Verbrugghe vorige week al 5 WK-namen had bekendgemaakt, gaf de bondscoach vandaag zijn laatste 3 namen voor Yorkshire mee. Lampaert, Declercq en Wellens vergezellen Van Avermaet, Gilbert, Naesen, Teuns en Evenepoel: "Ik moest moeilijke keuzes maken", geeft Verbrugghe toelichting.

  Vorige week was Remco Evenepoel de witte raaf bij zijn eerste selectiedeel. Verbrugghe wil Evenepoel laten proeven van het grote werk, ook zijn keuze voor de andere 4 verduidelijkte hij vorige week.

   

  Yves Lampaert, Tim Declercq en Tim Wellens komen er bij na afloop van de GP Montréal, GP Québec en de Vuelta. België mag met 8 naar het WK, Verbrugghe wist dat het geen simpele taak zou zijn. "Ik had met gemak 2 ploegen kunnen vullen", reageerde hij.

   

  "Maar dat kan nu eenmaal niet en dan weet je dat je een moeilijke taak wacht en dat je jongens moet ontgoochelen. Ik heb de betrokkenen gisteravond nog gebeld na de wedstrijd in Montréal en hen tekst en uitleg verschaft, maar ik begrijp wel dat een paar renners ontgoocheld zullen zijn."

   

  "In elk ander land waren ze wel geselecteerd geweest. Zoveel kandidaten hebben is een luxesituatie voor mij, maar jammer voor diegenen die er dan net naast vallen."

  Ik begrijp dat een aantal renners ontgoocheld is. Bij elk ander land waren ze wel geselecteerd geweest.

  Bondscoach Rik Verbrugghe

  "Declercq is de enige echte helper"

  Over Declercq zal weinig discussie bestaan. "Tim heeft een enorm sterke Vuelta achter de rug, speelde een rol in elk van de 5 overwinningen van Deceuninck-Quick Step en ik hoop dat hij gewoon de lijn voorttrekt van in de Vuelta op het WK. Ik trek slechts met 1 echte helper naar het WK, hij zal de handen vol hebben, maar ik heb er alle vertrouwen in dat hij zijn rol uitstekend zal vertolken."


  Dan is er Wellens. "Tim reed een heel goede BinckBank Tour en zijn ritzege in Houffalize was sterk. In Québec en Montréal heeft hij dan nog eens laten zien dat hij echt top is. Ik kon niet naast hem kijken, hij verdient gewoon die selectie en hij kan op het WK een rol spelen die van groot belang is, zonder dat ik nu al in mijn kaarten laat kijken."


  "Laat ons bovendien niet vergeten dat Tim ook sterk is in slecht weer of dan toch blijkbaar net altijd dat tikkeltje meer kan en in Yorkshire kan het slecht weer zijn, dat hebben we bij de parcoursverkenning en al vaak in de Ronde van Yorkshire gezien."

  " "

  Declercq had een aandeel in de 5 zeges van Deceuninck-Quick Step in de Vuelta.

  "Lampaert gekozen voor zijn rol die hij een heel jaar bij Quick-Step vervult"

  Tot slot is er nog Yves Lampaert. "Yves koerste niet zo veel de voorbije weken, maar hij heeft zijn selectie afgedwongen op het EK (waar hij tweede werd na Viviani, red) en ook in de Ronde van Duitsland liet hij zien dat hij in orde was. Ik heb een renner zoals Yves nodig om de koers op een bepaald moment open te breken, al ga ik nu wel niet meteen mijn ganse tactiek uit de doeken doen."


  "Het is een rol die hij een heel jaar uitstekend vertolkt bij Deceuninck-Quick Step en dat wordt z'n taak in deze selectie. Hij is dat gewoon en dat was toch wel doorslaggevend in mijn keuze."


  "Ja, ik heb getwijfeld voor die laatste plaats: tussen Yves, Sep en Jasper, dat geef ik toe, maar nogmaals: Lampaert zal een functie krijgen in het team die de andere jongens in hun ploegen niet vertolken."


  "Dat Jasper ontgoocheld is? Dat kan ik begrijpen en puur op basis van resultaten moest Jasper zeker mee, maar ik heb een strategische keuze gemaakt, Lampaert is die rol een heel jaar gewoon van bij Quick Step, de anderen niet in hun team, maar nogmaals ik begrijp hun ontgoocheling."