Verbrugghe: "Wil Remco laten proeven van het grote werk"

  " "

  KBWB-voorzitter Tom Van Damme en bondscoach Rik Verbrugghe op de persconferentie vandaag.

  Veel wielerliefhebbers zouden niet graag in zijn schoenen staan om 8 man te selecteren voor het WK, maar bondscoach Rik Verbrugghe moet het wel doen. Op een persconferentie gaf hij vandaag zijn eerste namen voor Yorkshire vrij. "Het was niet makkelijk. Veel renners toonden klaar te zijn."

  Geflankeerd door bondsvoorzitter Tom Van Damme en Technisch directeur Frederik Broché maakte Verbrugghe in een brasserie op de Brusselse Grote Markt 5 van de 8 namen bekend van de profs die op 29 september voor de wegtitel zullen strijden.

   

  Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Dylan Teuns en Remco Evenepoel hebben hun ticket al beet. Europees kampioen Evenepoel, Yves Lampaert en Victor Campenaerts doen mee aan het WK tijdrijden.

   

  "Het was helemaal niet makkelijk om de selectie samen te stellen", legde Verbrugghe uit. "Er zijn dit jaar heel veel renners die getoond hebben klaar te zijn voor een WK. Ik moet enkele moeilijke knopen doorhakken."

   

  "De 5 renners die ik al opgeroepen heb, toonden de voorbije maanden dat ze een WK-ticket verdienen. De 3 andere namen maak ik volgende maandag bekend, als de wedstrijden in Montreal, Quebec en ook de Vuelta afgelopen zijn."

   

  "De koersen in Canada hebben een soortgelijk parcours als in Yorkshire en zullen me prima indicaties geven. Ik heb al contact opgenomen met de betrokken renners en ze weten dat ze in aanmerking komen voor het WK. Ze moeten me nu voor een selectie overtuigen."

  " "

  In mei ging Verbrugghe onder meer met Oliver Naesen op WK-verkenning.

  Verbrugghe neemt maar 1 helper mee

  Verbrugghe kiest in zijn selectie maar voor 1 zogenaamde helper, die nog aangeduid moet worden. De 7 andere renners, waarvan 5 namen al bekend zijn, hebben volgens de bondscoach het profiel om het WK te winnen.

   

  "We zijn misschien niet de topfavoriet, maar trekken met een sterke selectie en ambitie naar Engeland. Het is nu mijn taak om iedereen op dezelfde lijn te krijgen. Het is belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken. Maar ik heb er vertrouwen in dat het zal lukken en we een goed WK tegemoet gaan."

  "Remco laten proeven van grote werk"

  Een opvallende naam in de wegselectie is die van Evenepoel. De 19-jarige neoprof was al zeker van de tijdrit. "We willen Remco nu al de nodige ervaring laten opdoen met het oog op toekomstige WK's en Olympische Spelen", duidt Verbrugghe.

   

  "We hebben de WK-selectie van Remco besproken met zijn team Deceuninck-Quick-Step en Patrick Lefevere. Omdat ook Remco zelf vragende partij was, hebben we beslist hem mee te nemen naar Engeland."

   

  "Iedereen weet dat hij een speciaal geval is en het is voor niemand duidelijk waar zijn limieten op zijn leeftijd net liggen. Een parcours van ruim 280 kilometer is voor een jonge coureur pittig, maar we willen hem nu al laten proeven van een WK."

   

  "Hij kan veel ervaring opdoen, die hij later in zijn loopbaan voor andere WK's en ook de Spelen kan gebruiken. Een bepaalde druk leggen we hem zeker niet op."

  Remco was zelf vragende partij. We leggen hem geen druk op.

  Rik Verbrugghe

  "Greg is soort renner die zomaar uit het niks WK kan winnen"

  Verbrugghe gaf ook wat uitleg bij de andere 4 namen: "Greg staat er altijd. Hij is het soort renner dat als het ware uit het niks wereldkampioen kan worden. Denk maar aan de Clasica San Sebastian, waar hij kort na een zware Tour als tweede eindigde (na Evenepoel, red). Bovendien komt hij op een parcours van ruim 280 kilometer het best uit de verf."

   

  "Dylan heeft dan weer die goeie punch bergop", vervolgde de bondscoach. "Dat kan van pas komen in de finale. Hij is goed bezig in de Vuelta en won knap een rit in de Tour. Hij toont ook steevast de juiste mentaliteit. Ook hiervoor verdient hij een WK-selectie."

   

  "Oliver reed een zeer degelijke BinckBank Tour. Hij liet daar zien dat hij in de goede flow zit", besloot Verbrugghe, die voorts benadrukte dat Thomas De Gendt zelf vragende partij was om het WK dit jaar te laten schieten. "Thomas heeft me zelf laten weten dat hij het WK dit jaar liever niet reed. Hij koerste de voorbije maanden de drie grote rondes en zit niet meer superfris. En net dat is belangrijk voor een WK."

  Alle WK-wedstrijden in een notendop:

  De mannen werken hun wegrit (284,5 km) op zondag 29 september af in en rond Leeds, de vrouwen moeten de dag voordien aan de bak in Bradford voor een tocht van 149,5 km.

   

  De tijdrit bij de mannen staat enkele dagen eerder, op woensdag 25 september, in Northallerton (54 km) op de planning. De vrouwen strijden dinsdag al in Ripon (32,5 km) voor het goud.

   

  Het WK begint zondag 22 september met de gemengde ploegenestafette. De dagen nadien volgen de wedstrijden bij de junioren en beloften. Maandag (23/09) staan de tijdritten bij de mannen en vrouwen junioren op de planning, dinsdag (24/09) zijn de mannen beloften aan de beurt. De junioren mannen kruipen donderdag (26/09) de fiets op voor hun wegrit, hun vrouwelijke collega's vrijdag (27/09). Diezelfde dag strijden ook de mannen beloften om de wereldtitel.