"Straf racisten als hooligans, ze vernielen geen stadions maar mensen"

  Missipo en Kabera

  Kassandra Misspo en Willy Kabera werden allebei al vanaf jonge leeftijd met racisme geconfronteerd.

  In Vandaag, de talkshow van Danira Boukhriss, hebben Red Flame Kassandra Missipo en voetballer Willy Kabera naar aanleiding van de zaak-Lukaku getuigd over het racisme in het (Belgische) voetbal, wat dat met een mens doet en hoe het probleem uitgeroeid kan worden.

  De oerwoudgeluiden die Romelu Lukaku over zich heen kreeg in de match tegen Cagliari hebben ook voetballers en voetbalsters van Afrikaanse origine in ons land hard aangegrepen. "Als ik die beelden zie, dan voel ik dezelfde emotie als toen ik er zelf mee geconfronteerd werd", zegt Kassandra Missipo, lid van de Belgische nationale vrouwenploeg.

   

  "Je gelooft niet wat ik vroeger allemaal naar mijn hoofd geslingerd heb gekregen. Ik kwam al wenend naar huis. Nu raakt het mij niet meer, maar de volgende generatie zou moeten kunnen zeggen: "Nee, dit kan niet.""

   

  "Ook Lukaku maakt dit al sinds zijn 6e mee en nu hij 26 is, zal hem dat niet meer zo diep raken", pikt Willy Kabera in. "Maar hij moet wel spreken voor de kinderen die niet zo ver geraken als hij, kwetsbare kinderen. Er moet iets gebeuren, want veel van die kinderen sluiten zichzelf uit van de maatschappij, omdat ze voelen dat ze daar geen plaats meer hebben."

  "Zetten al stappen, maar moeten er nog veel meer zetten"

  Volgens Kassandra Missipo staat dit soort racisme gelijk met hooliganisme. "Die mensen zouden een stadionverbod of een fikse boete moeten krijgen. Ze vernielen dan wel geen infrastructuur, ze vernielen wel iemand vanbinnen."

   

  "We zetten nu al stappen, maar er zijn nog veel stappen te zetten", zegt Kabera. "Onlangs riep een snotneus van 19e vuile zwette naar mij tijdens de match. Ik was het toen even kwijt en heb agressief gereageerd. Maar na de match kwam de kapitein van die ploeg wel naar mij en zei hij: "Zo zijn wij niet als ploeg en die jongen wil zich nu excuseren.""