• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Hirscher had nog enkele jaren op hoogste niveau kunnen skiën"

  Jeroen Van den Bogaert

  In 2010 slalomde Jeroen Van den Bogaert naar de 34e plaats op de Olympische Spelen.

  Met het afscheid van Marcel Hirscher is het alpineskiën aan een nieuw hoofdstuk toe. "Het is aan de jongeren om het gat te vullen", stelt de voormalige Belgische olympiër Jeroen "Jerke" Van den Bogaert.

  "Hirscher was een echte winnaar"

  Voor Marcel Hirscher is het op. De Oostenrijker is nochtans maar 30 jaar.

   

  "Door de revolutie van de carveski is onze sport enorm belastend geworden", weet meervoudig Belgisch kampioen Jerke Van den Bogaert. "Bovendien liggen de pistes er op het hoogste niveau ook op ijzig en bikkelhard bij. Dat is erg slopend voor je rug, je knieën en je spieren."


  Voor de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking past Marcel Hirscher. "Hij heeft zowat alles gewonnen wat er te winnen valt: olympische titels, WK-titels en maar liefst 8 Wereldbekers op een rij. Het zal vooral een mentale kwestie geweest zijn", vermoedt Van den Bogaert, "want technisch en fysiek had hij zeker nog enkele jaren op het hoogste niveau kunnen skiën."


  "Hij skiede enorm explosief, instinctief en erg perfectionistisch. Met een tweede plaats kon hij zich niet tevreden stellen. Hirscher was een echte winnaar."

  "Maes en Marchant grootste talenten Belgische skisport"

  "Er zal nu even een gat vallen", gaat Jerke Van den Bogaert voort. "Het is aan de jongeren om dat gat op te vullen. Dan denk ik aan de Fransman Clément Noël, die Hirscher al geklopt heeft. Of de Noor Henrik Kristoffersen."

   

  "Zij zullen nu het spektakel voorzorgen. Of ze ook zullen domineren zoals Hirscher is afwachten, maar dat zeiden we ook na het afscheid van Hermann Maier of Benjamin Raich."

   

  Naast Noël en Kristoffersen ziet Van den Bogaert ook de Belgische skiërs oprukken. "Sam Maes bevestigt zijn hoge ranking met een zege down-under en Armand Marchant maakt indruk na maar liefst 7 operaties in 2 jaar. Ik verwacht ze de komende winter allebei in de 2e run te zien van de Wereldbekers. En dan is er veel mogelijk."

   

  "Misschien zijn Maes en Marchant wel de grootste Belgische talenten in de voorbije decennia", denkt Van den Bogaert. "Tel daar ook Dries Van den Broecke en Tom Verbeke bij en de toekomst oogt mooi voor de Belgische skisport."