Skiveelvraat Marcel Hirscher stopt op zijn 30e: "Het is een opluchting"

  Marcel Hirscher

  Marcel Hirscher won 8 jaar op een rij de algemene wereldbeker.

  Marcel Hirscher zal dan toch niet aan een nieuw skiseizoen beginnen. De 30-jarige Oostenrijker won de voorbije jaren zowat alles in zijn sport, maar hij kan het nu mentaal en fysiek niet meer opbrengen om zijn medaillejacht voort te zetten.

  Marcel Hirscher overvleugelde de voorbije jaren de concurrentie in het skiën, met 8 keer de eindzege in de algemene wereldbeker als resultaat. Op de Winterspelen ging het lange tijd moeizamer, tot hij in Pyeongchang eindelijk ook eens zwaar kon uitpaken met dubbel goud, op de reuzenslalom en de combiné.

   

  2018-2019 zag Hirscher dan ook als een afscheidsjaar, waarin hij weliswaar opnieuw zijn dominantie etaleerde. Aan het einde van het seizoen uitte de 30-jarige Oostenrijker al zijn twijfels over zijn toekomst. De zomer zou raad moeten brengen.

   

  Nu heeft hij dus de knoop doorgehakt. Hirscher kondigde het nieuws aan op een persconferentie, waarvoor de openbare omroep ORF het geplande politieke kopstukkendebat naar een later uur verschoof.

   

  "Vandaag is de dag dat ik mijn carrière beëindig. Het hoge woord is eruit. Dit voelt als een opluchting. Van de ene op de andere dag zal mijn leven drastisch veranderen, maar ik besef dat blauw en rood (de kleuren van de poortjes in skiën) niet de belangrijkste dingen in het leven zijn", vertelde Hirscher, die onlangs trouwde en voor het eerst vader werd.

  Ook Vonn, de "vrouwelijke Hirscher", zei het skiën in 2019 vaarwel

  De skiwereld verliest zo in een jaar tijd twee van zijn boegbeelden: Marcel Hirscher bij de mannen en Lindsey Vonn bij de vrouwen. De Amerikaanse Vonn hield het tot haar 34e uit, maar kon het na een nieuwe blessure niet meer opbrengen om voor de zoveelste keer terug te vechten.