• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Nooit profvoetballer of trainer op hoog niveau, nu wel bondscoach van Zuid-Afrika

  De 1e test voor Ntseki worden de matchen tegen Ghana en Soedan in november.

  Molefi Ntseki is de nieuwe bondscoach van Zuid-Afrika. Dat is opvallend want Ntseki is een onbekende naam in de voetbalwereld. De oud-leerkracht speelde zelf nooit op het hoogste niveau en ook zijn ervaring als trainer is beperkt. 

  Na een mindere Afrika Cup, waarin de Zuid-Afrikanen er tegen Nigeria in de kwartfinales uitgingen, werd de de Engelsman Stuart Baxter ontslagen. Zijn opvolger wordt Molefi Ntseki, een naam die bij weinig mensen een belletje doet rinkelen.

   

  Ntseki was vroeger leerkracht en heeft nooit gevoetbald op profniveau. Zijn job als leerkracht keerde hij 20 jaar geleden de rug toe om trainer te worden. Tot hoofdcoach van een mannenploeg schopte hij het nooit eerder, maar Ntseki was wel al assistent bij de nationale ploeg en coach van de U17 en de nationale vrouwenploeg.

   

  Dit wordt dus zijn eerste grote opdracht, maar Ntseki denkt dat hij er klaar voor is. "Ik heb ondertussen genoeg ervaring opgedaan als assistent. Ik ben klaar om af te studeren als stagiair en echt aan de slag te gaan. Ik wil niet arrogant klinken, maar ik ben er klaar voor."

   

  Zijn eerste echte tests worden de twee kwalificatiewedstrijden voor de Afrika Cup 2021 tegen Ghana en Soedan in november.