• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Evenepoel na Europese demonstratie: "Zat altijd boven mijn wattageplan"

  Remco Evenepoel

  Op het podium laat Remco Evenepoel zijn tranen de vrije loop.

  Met zijn Europese tijdrittitel op het hoogste niveau heeft Remco Evenepoel niet alleen de wielerwereld, maar ook zichzelf verbaasd. "Mijn techniek is de laatste tijd flink verbeterd", vertelt het 19-jarige wonderkind, die ook hulde bracht aan zijn overleden generatiegenoten Bjorg Lambrecht en Stef Loos.

  "Emotionele overwinning"

  Remco Evenepoel degradeerde vanmiddag de tegenstand op het EK tijdrijden. Als klap op de vuurpijl dwong hij een selectie af voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. "Daar was ik  nog niet mee bezig", lacht de hardrijder bij onze collega Renaat Schotte. "Ik wilde er vooral vandaag het beste uithalen en dat is ook gelukt."


  In de eerste bocht schuwde Evenepoel de risico's niet. "Mijn techniek is de laatste tijd flink verbeterd", legt de kersverse Europese kampioen uit. "Ik heb heel vaak op mijn nieuwe tijdritfiets gezeten, ook in afdaling, en dat heeft geloond."

   

  Evenepoel pakt de Europese titel enkele dagen na het dramatische ongeval van Bjorg Lambrecht. "Het was niet evident om me op deze wedstrijd te concentreren", geeft Evenepoel toe. "Daarom wilde ik het voor hem doen en voor Stef (Loos, red), die eerder dit jaar ook veel te vroeg gestorven is."

   

  "Emotioneel steekt deze overwinning er daarom zeker bovenuit. Tijdens de koers denk je daar niet aan, wel tijdens de opwarming. Ik had een tekst op een blad geschreven en telkens ik er naar keek, kreeg ik een extra sprankeltje energie."

  "Bij momenten meer dan 65 km/u"

  Remco Evenepoel zette de tegenstanders op ruime afstand. De nummer 2 had 18 seconden extra nodig om de 22,4 kilometer af te leggen.


  "Dat kon ik ook nauwelijks geloven", reageert Evenepoel. "Ik had vooraf een wattageplan opgemaakt en ik reed er altijd boven. Op gegeven momenten moet ik meer dan 65 km/u gefietst hebben."

   

  "Ik zal nu een andere naam hebben in het peloton", beseft Evenepoel. "Des te beter. Dit is ook een paar stappen hoger."

   

  Eind september is er in Engeland het wereldkampioenschap in Yorkshire, in het noorden van Engeland. Evenepoel: "Dat is nog lang. Ik ga nu eerst een weekje genieten van deze titel en San Sebastian. Daarna bouw ik weer op in de bergen in Livigno."

  Ik zal nu een andere naam hebben in het peloton, des te beter.

  Remco Evenepoel

  VIDEO: Het interview met Remco Evenepoel

  Bondscoach: "Fenomenaal"

  Met de Europese titel heeft Rik Verbrugghe zijn eerste overwinning als bondscoach te pakken. "Een verrassing is het niet", antwoordt hij. "In San Sebastian heeft Remco Evenepoel laten zien dat hij in vorm is. En hij droomde ook van deze overwinning. Er was maar een plaats die voor hem telde."


  Ook de bondscoach was onder de indruk van Evenepoels snelheden. "Zelfs in deel 2 met wind op kop reed hij nog tussen de 55 en 58 km/u. Fenomenaal, dat heb ik zelden meegemaakt."

   

  Dankzij de top 5-notering heeft Evenepoel ook een plaats voor de Olympische Spelen afgedwongen. Verbrugghe: "Daar ben ik heel blij mee. Hij is er ook klaar voor."

  Lampaert (7e): "Het stopt niet voor Evenepoel"

  Yves Lampaert had zelf gehoopt beter te kunnen scoren, maar ook hij kan niets dan zijn pet afdoen voor Evenepoel. "Het stopt gewoon niet voor hem, hé. Op dit parcours en met dit deelnemersveld wordt hij toch maar mooi Europees kampioen. Fenomenaal ook dat hij als lichtgewicht met zoveel voorsprong wint."