Verschueren: "Over maximaal 2 jaar wil Anderlecht weer topclub zijn"

  Sportief directeur van Anderlecht Michael Verschueren

  Sportief directeur van Anderlecht Michael Verschueren

  0 / 0

  Enkele dagen voor de start van de nieuwe voetbalcompetitie laat Michael Verschueren zijn licht schijnen over "zijn" Anderlecht. De sportieve directeur van paars-wit kijkt ernaar uit. "Na vorig seizoen moeten we bescheiden zijn, maar we zijn wel ambitieus", vertelt hij aan Peter Vandenbempt.

  Anderlecht heeft de voorbije maanden een transformatie ondergaan, met de komst van Vincent Kompany als speler-manager als climax. Met welk gevoel komt paars-wit aan de start van het nieuwe seizoen? "We zijn niet ongerust. We kijken met veel enthousiasme uit naar de competitiestart", zegt Michael Verschueren.

   

  "Dankzij Vincent is er een nieuwe relance en hebben we de laatste weken een nieuwe dynamiek ontdekt in de club. Spelers en staf staan er volledig achter en de fans zullen ook wel ongeduldig zijn om te zien of Anderlecht weer met een winning mood kan beginnen."

   

  "Na vorig seizoen moeten we wel bescheiden zijn. We zijn als 6e geëindigd, dus we moeten 5 ploegen inhalen om de eerste te zijn. Maar we zijn wel ambitieus. We willen een prijs pakken. Welke prijs, dat zien we nog wel. We mikken hoog en gaan ervoor."

   

  "Onze start zal bepalend zijn. Met alle respect voor onze tegenstanders, maar onze eerste 4 wedstrijden moeten haalbaar zijn. We hebben wel een moeilijke voorbereiding gehad, met de jonge internationals die pas op 14 juli aansloten. We hebben weinig wedstrijden gespeeld met de volledige kern. Dat is nog een beetje puzzelen."

  "Willen de ploeg nog versterken"

  Met onder meer Vincent Kompany als speler-manager, spelmaker Samir Nasri en de jonge Nederlander Michel Vlap heeft Anderlecht enkele opvallende transfers gedaan. "We hebben goeie versterkingen gehaald die ons toelaten om ambitieus te zijn", zegt Verschueren.

   

  "Er is nog altijd een verlanglijstje van spelers die we willen halen om de ploeg sterker te maken, maar daar kan ik op dit moment nog geen uitspraken over doen. Dat zal ook afhangen van wat de uitgaande transfers zullen opleveren. We proberen de ploeg nog op 1 of 2 posities te versterken."

  "Aantal jaren ingehaald door komst van Kompany"

  Hoe groot zal het Vincent Kompany-effect zijn bij Anderlecht? "Er waait een nieuwe wind door de club, op alle vlakken. Alle spelers hebben ook zin om zich weer te bewijzen. Ik denk dat Vincent meer fans heeft dan Anderlecht. Het is een wisselwerking: hij versterkt zichzelf dankzij Anderlecht en Anderlecht wordt sterker dankzij hem", klinkt het.

   

  "Vincent heeft een uitgesproken mening en zal die hard verdedigen, maar we komen er wel altijd uit. Hij staat open voor debat en gelooft in een overlegmodel. Vincent is de manager en mag ook mee de lijnen uitzetten. Hij heeft de steun van iedereen binnen de club. We zijn overtuigd dat wat hij wil doen het juiste is."

   

  "Met Vincent hebben we een aantal jaren ingehaald. Zonder hem was het waarschijnlijk een moeilijk jaar geweest. Nu zullen we er misschien sneller weer staan."

  "Over 2 jaar moeten we weer een topclub zijn"

  Anderlecht heeft de toekomst van de club in handen gelegd van Vincent Kompany. Wat als het project misloopt? "Als sportief directeur ga je ervan uit dat je successen boekt. Je lot is verbonden aan het succes van de club. Hopelijk lukt het, maar als Anderlecht een paar jaar slecht draait, wordt het ook voor mij moeilijk", beseft Verschueren.

   

  "Ik sta achter alles wat we tot nu toe beslist hebben. Ik denk dat we de juiste strategie toepassen. We hebben nu een volledige transferperiode om onze strategie helemaal toe te passen. We mogen nu afgerekend worden op de sportieve resultaten."

   

  "Er is een verwachtingspatroon dat de korte termijn nastreeft. Over maximaal 2 jaar moet Anderlecht weer een topclub zijn. Ik denk dat we vrij snel weer een leidende rol zullen hebben. Er zijn natuurlijk nog clubs die in aanmerking komen voor de prijzen, maar wij zijn er wel weer bij."

  "Als de match begint, geeft Simon Davies de instructies"

  Vincent Kompany heeft enkele bekenden naar Anderlecht gehaald, zoals trainer Simon Davies en middenvelder Samir Nasri. "Geen enkele coach  komt zonder entourage. Dat lijkt mij ook logisch", vindt Michael Verschueren. "We werken veel met data en dan heb je ook mensen nodig die het gewoon zijn om dat te analyseren."

   

  Verschueren benadrukt dat Kompany niét de trainer is. "Hij bepaalt de tactiek en de speelstijl, maar als de wedstrijd begint, is het aan Simon Davies om instructies te geven. Zulke zaken worden ook wel vooraf besproken."

  "Ook als resultaten uitblijven, blijven we achter speelwijze staan"

  Hoeveel tijd is er nodig om de nieuwe voetbalfilosofie in de ploeg te slijpen? "We zullen nog wel een aantal weken nodig hebben om de effectiviteit van het systeem te testen", denkt Michael Verschueren. "Maar we zullen er misschien ook wel sneller staan dan we denken."

   

  "We hebben in de voorbereiding toch al laten zien dat we het een uur of wat langer kunnen volhouden. Het zal ook wat afhangen van het wedstrijdverloop en of we effectief matchen kunnen beginnen te winnen."

   

  "We moeten achter onze speelwijze blijven staan, ook als de resultaten uitblijven. De hele club speelt volgens deze filosofie, van de jeugd tot de eerste ploeg. Iedereen weet hoe we willen voetballen en wat zijn rol is op het veld. We zullen moeten zien hoe lang het duurt. Maar ik ben overtuigd dat deze spelersgroep het kan."

  "Geen Europees voetbal is pijnlijk"

  "BeNe-liga? Haalbaarheidsstudie afwachten"