Ga naar de inhoud

"De Cats hebben een grootse prestatie geleverd tegen Rusland, de trend is gezet"

 vr 28 juni 2019 11:24
De Belgian Cats vieren de zege.

Met een 54-67-zege tegen Rusland zijn de Belgian Cats uitstekend aan het EK basketbal begonnen. Radiocommentator Carl Berteele zat op  de eerste rij in Servië. "Ik denk dat de Cats vertrokken zijn voor een heel sterk toernooi."

EK basketbal 2019
Rusland
België
einde
19
q1
16
13
q2
24
15
q3
13
7
q4
14
54
score
67

"De trend is gezet"

Rusland is 3-voudig EK-winnaar bij de vrouwen. Als de Sovjet-Unie won het zelfs 21 keer. Hoe straf was de zege van de Belgian Cats gisteren? "Hoe langer ik erover nadenk, hoe straffer ik de prestatie vind", zegt Carl Berteele, die ter plaatse is als radiocommentator.

 

"Ik vond het een heel complete prestatie van de Belgian Cats. Ze speelden heel volwassen en hebben zich nooit laten wegdrummen. Er was wel een klein dipje in het begin van het tweede kwart, maar dat zetten ze recht met een 6-18-tussensprint."

 

"Toen al zag je dat ze de wedstrijd onder controle hadden. Het is een ploeg die goed aan mekaar hangt. Emma Meesseman stak er bovenuit en trok de hele ploeg met zich mee", zag Berteele. "Ze speelde echt een "dikke" match. Bovendien: ik vind het heel belangrijk om de eerste match op een toernooi te winnen."

 

"Als je dat dan nog eens kan doen tegen een medaillekandidaat, dan denk ik dat ze vertrokken zijn voor een zeer sterk toernooi. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de Cats voor een medaille gaan. Daar moeten we nu niets meer vanaf doen. De trend is gezet."

Ik vond het een heel complete prestatie van de Belgian Cats. Ze speelden heel volwassen en hebben zich nooit laten wegdrummen. 

Carl Berteele

"De hele groep is gegroeid"

Op het vorige grote toernooi verbaasden de Cats vriend en vijand met een vierde plaats op het WK. Hebben de Cats sindsdien nog stappen gezet?" Julie Allemand (foto) is nog altijd maar 22 en is ondertussen kampioen geworden met Lyon", weet Berteele.

 

"Kim Mestdagh heeft de Turkse competitie gecombineerd met een maand WNBA. Ook zij heeft een stap gezet."

 

"De ploeg in zijn geheel is veel sterker geworden. Jana Raman, die niet altijd begint aan de wedstrijd, is van Valencia B naar Valencia A gegaan. Ook zij werd dit seizoen beter. Heel die groep, die al vier jaar uit dezelfde speelsters bestaat, is gewoon veel gegroeid. De automatismen zijn er bijna in gebeiteld."

 

"Ik durf het bijna niet te zeggen, maar als alles zo blijft gaan, dan moeten ze de finale spelen."

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar als alles zo blijft gaan, dan moeten ze de finale spelen.

Carl Berteele
Jullie Allemand in actie tegen Rusland.

"Er is een grootse prestatie geleverd"

Durven de Cats dat zelf ook te zeggen? "Neen. Hun bescheidenheid is heel opvallend. Meesseman maakte gisteren 29 punten en kan de ster van het toernooi worden. Ze gaat dat nooit zelf zeggen."


"De Cats schrikken zelfs als we durven te zeggen dat de weg naar de kwartfinales open ligt na de zege tegen Rusland in de "groep des doods" op dit EK", aldus Berteele.

 

"Dan lijkt het toernooi al geslaagd en lijkt kwalificatie voor de Olympische Spelen een feit. Wij voelen dat wel, maar bij de Cats spreekt er niemand over. Dat is de mentale sterkte van deze groep."


"Ze vinden het wel jammer dat ze van zo'n overwinning tegen Rusland niet kunnen genieten. Er is een grootse prestatie geleverd, maar de Cats zijn bezig met de wedstrijd tegen Wit-Rusland. Met twee zeges zouden ze helemaal vertrokken zijn. Maar er is niemand die begint te zweven."

De bescheidenheid van de Cats is heel opvallend.

Carl Berteele
Bondscoach Philip Mestdagh feliciteert zijn speelsters.

"Meesseman is een wereldspeelster"

Emma Meesseman was de ster bij de Belgian Cats met 29 punten en 9 rebounds. Heeft ze Berteele verrast? "Van Meesseman weten we allemaal dat ze geen Europese speelster meer is, maar een wereldspeelster."

 

"Ze schrok zelf van de vrijheid die ze kreeg van haar ploegmaats bij Jekaterinenburg. De Russische vrouwen zijn dan weer geschrokken van de bewegingen waarmee Meesseman uitpakte."

 

"Het is zo'n talent, we moeten daarvan genieten. Bovendien is ze niet egoïstisch en gunt ze haar medespeelsters ook een goede wedstrijd. Dat is zo mooi aan deze groep vriendinnen."

 

Hoe sterk zijn de Wit-Russische vrouwen, de tegenstander van deze avond? "Ik zag de match tegen Servië en dat was echt een gevecht. Ze hebben dus veel minder kunnen recupereren dan de Belgische vrouwen. Het is een grote ploeg en ik verwacht een slijtageslag vanavond."

 

"Alleen verwacht ik dat de Cats frisser zullen zijn en met hun snelheid en shots de Wit-Russische vrouwen kunnen ontwrichten. Ik denk niet dat we schrik moeten hebben van Wit-Rusland. Als ze winnen, is het zeker geen verrassing", sluit Berteele af.

Ik verwacht een slijtageslag tegen Wit-Rusland.

Carl Berteele
Emma Meesseman speelde een indrukwekkende wedstrijd tegen Rusland.

België-Wit-Rusland op alle Sporza-platformen

De Belgian Cats spelen vanavond om 17.45u hun tweede duel tegen Wit-Rusland. De wedstrijd is live te bekijken in onze livestream en op Canvas met commentaar van Kris Meertens. Carl Berteele gidst u dan weer door de uitzending op Radio 1.

EK basketbal vrouwen 2019

Finale
Spanje Frankrijk 86-66
Halve finales
Spanje Servië 71-66
Frankrijk Groot-Brittannië 63-56
Voor olympisch kwalificatietoernooi
België Hongarije 72-56
Kwartfinales
Spanje Rusland 78-54
Servië Zweden 87-49
Frankrijk België 84-80
Hongarije Groot-Brittannië 59-62
Barrages voor de kwartfinales
Groot-Brittannië Montenegro 92-71
Zweden Letland 77-62
België Slovenië 72-67
Italië Rusland 54-63
Wedstrijden groep D
Rusland België 54-67
Wit-Rusland Servië 53-55
België Wit-Rusland 61-69
Servië Rusland 77-63
Wit-Rusland Rusland 62-76
België Servië 66-70
Eindstand groep D
    M W V +/- ptn
1. Servië 3 3 0 +20 6
2. België 3 1 2 +1 4
3. Rusland 3 1 2 -13 4
4. Wit-Rusland 3 1 2 -8 4

De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De nummers 2 en 3 spelen de barrages tegen de nummers 3 en 2 uit groep C.

Selectie Belgian Cats  
    leeftijd lengte
5. Kim Mestdagh 29 1,80m
6. Antonia Delaere 24 1,82m
9. Marjorie Carpreaux 31 1,65m
11. Emma Meesseman 26 1,93m
12. Ann Wauters 38 1,95m
13. Kyara Linskens 22 1,90m
22. Hanne Mestdagh 26 1,78m
23. Serena-Lynn Geldof 22 1,96m
32. Heleen Nauwelaers 23 1,80m
35. Julie Vanloo 26 1,74m
42. Jana Raman 28 1,86m
55. Julie Allemand 22 1,74m