• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Coach Belgian Cats: "Tegenstanders zullen ons niet meer onderschatten"

  De Belgian Cats zijn met vertrouwen afgezakt naar het EK.

  De Belgian Cats zijn met vertrouwen afgezakt naar het EK.

  De Belgische basketbalvrouwen zijn maandag vertrokken naar Servië, waar ze vanaf donderdag het EK spelen. Na het verrassende EK-brons in 2017 en de 4e plek op het WK 2018 wordt er met andere ogen naar België gekeken, beseft bondscoach Philip Mestdagh. "Maar we gaan met ambitie naar het EK", klinkt het.

  De Belgian Cats zitten op het EK in de "groep des doods", samen met gastland Servië, titelkandidaat Rusland en outsider Wit-Rusland. Toch wordt België door de kenners bij het kransje favorieten voor het podium gerekend. "We zijn met vertrouwen afgereisd naar het EK", zegt bondscoach Philip Mestdagh.

   

  "Ik besef dat de status van de Cats veranderd is. We zijn niet langer de underdog en we kunnen ons niet langer wegsteken. Iedereen kent ons nu. De tegenstanders zullen ons niet meer onderschatten."

  Bondscoach Philip Mestdagh geeft instructies aan zijn speelsters.

  Bondscoach Philip Mestdagh geeft instructies aan zijn speelsters.

  "Ann Wauters is heel belangrijk voor het team"

  In de aanloop naar het EK klopten de Belgian Cats toplanden als Spanje, Canada, China en Italië. Nadat Emma Meesseman, Kim Mestdagh, Ann Wauters en Julie Allemand zich bij de groep gevoegd hadden, won België al zijn wedstrijden. "Met hen erbij zag je het niveau onmiddellijk stijgen. We hebben toplanden geklopt en dat zorgt voor vertrouwen", zegt Mestdagh.

   

  "We werken ook al 4 jaar met dezelfde kern en dezelfde staf. Dat zorgt voor continuïteit. Elk seizoen starten we op een hoger niveau dan het jaar ervoor. Dat maakt het voor opkomende talenten niet makkelijk om een plaats af te dwingen."

   

  "De rol van Ann Wauters? Ze heeft al 1,5 jaar geen competitiewedstrijd meer gespeeld op clubniveau. Maar na een operatie en een zware revalidatie haalt ze nu een veel hoger niveau dan vorige zomer op het WK. Ik reken op Ann, op en naast het veld. Ze is heel belangrijk voor het team."

  "Rusland wordt een heel zware wedstrijd"

  Wat verwacht de bondscoach van het komende EK? "We hebben Spanje 2x geklopt, dus waarom zouden we niet mogen dromen? Eerst en vooral gaan we voor een plaats in de top 6 en dan zien we wel. Maar we zijn ambitieus", zegt Philip Mestdagh.

   

  Donderdag openen de Belgian Cats hun EK tegen favoriet Rusland. "Dat wordt meteen een heel zware wedstrijd", klinkt het. "Vadejeva en Moesina zijn speelsters van EuroLeague-niveau. Als we die twee uit de match kunnen houden en zelf ons normale niveau halen, is het speelbaar. Ik heb er vertrouwen in."