• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Als België groep des doods overleeft, kan het misschien wel EK winnen"

  Kan Emma Meesseman de Belgian Cats naar EK-glorie leiden?

  Kan Emma Meesseman de Belgian Cats naar EK-glorie leiden?

  De Belgian Cats hebben het voorbije weekend indruk gemaakt in enkele oefenduels in Brussel. Onze basketbalsters versloegen de nummers 2, 5 en 7 van de wereld. Sporza vroeg aan Paul Nilsen, internationaal gewaardeerd als specialist vrouwenbasketbal, wat we op het komende EK mogen verwachten van de Cats.

  Op 27 juni gaat het EK basketbal voor vrouwen van start, dit jaar georganiseerd door Letland en Servië. De Belgian Cats lijken stilaan op toerental te komen. Afgelopen weekend versloegen ze Spanje (FIBA-2), Canada (FIBA-5) en China (FIBA-7). Kunnen de Belgische vrouwen hun 3e plaats van het EK 2017 evenaren? Of doen ze nog beter?

   

  Kenner Paul Nilsen, die na het WK de Belgian Cats de hemel in prees in een column, schat de kansen van België in. Nilsen is een Engelsman die als freelance journalist het vrouwenbasketbal op de voet volgt. Hij schrijft onder meer columns voor de wereldbond FIBA.

   

  "Het lijdt geen twijfel dat België op wereldvlak een van de opkomende landen is. De bronzen medaille op het vorige EK en de 4e plaats op het WK zijn daar het bewijs van", zegt Nilsen.

  Julie Allemand barst van vertrouwen na een ijzersterk seizoen bij Lyon.

  Julie Allemand barst van vertrouwen na een ijzersterk seizoen bij Lyon.

  "België heeft momentum en dat mag je niet onderschatten"

  "België heeft het momentum en dat mag je niet onderschatten. Emma Meesseman is wereldklasse, Ann Wauters is een legende en Julie Allemand speelt op hoog niveau en kan haar geweldige prestaties van tijdens het WK herhalen op het EK."

   

  "Dan heb je nog de ervaring van Kim Mestdagh, die een vertrouwensboost gekregen heeft in de WNBA, Antonia Delaere die de lijm is die elk team nodig heeft, de veelzijdigheid van Julie Vanloo, Kyara Linkskens die haar gebrek aan lenigheid slim oplost en Marjorie Carpreaux is gewoon de verpersoonlijking van een filmpje met hoogtepunten."

   

  "Vergeet niet dat België ook nog Celeste Trahan-Davis achter de hand had, maar haar naturalisatie raakte niet tijdig rond. En ook Hind Ben Abdelkader is er niet eens bij, al heeft zij nooit echt deel uitgemaakt van het team. Haar relatie met de nationale ploeg blijft moeilijk", stelt Paul Nilsen vast.

  "Belgian Cats zitten in de Groep des Doods"

  Wat mogen we dan precies verwachten van de Belgian Cats op het EK? "Voor mij is België een van de favorieten voor het podium. Deze generatie heeft al successen behaald in de jeugd en trekt die lijn nu door op het hoogste niveau", weet Nilsen.

   

  "Hun spel op het WK was verbluffend en daarvoor verdient bondscoach Philip Mestdagh veel krediet. Die prestaties zijn er niet zomaar gekomen, maar zijn het werk van veel training en een goeie teamcohesie."

   

  "Voor mij is België dus een van de favorieten, al moet ik twee kanttekeningen maken. Ten eerste: vrouwenbasketbal is heel onvoorspelbaar en dat momentum van de Cats kan snel weer weg zijn. Ten tweede: België zit in de zogenoemde groep des doods, met Servië, Wit-Rusland en Rusland. Dat zijn 4 podiumkandidaten in één groep."

   

  "Als de Belgian Cats hun groep overleven, mogen ze hoog mikken. Niet alleen op een ticket voor de Olympische Spelen, maar zelfs op een medaille en misschien zelfs de eindzege. Op het WK heeft België de harten van elke liefhebber veroverd en op het EK zullen de Cats het op een na favoriete team zijn voor veel fans. Ik kan al niet wachten."

  Als de Belgian Cats de groep des doods overleven, mogen ze hoog mikken, misschien zelfs op de eindzege.

  Paul Nilsen