• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Cats oogsten internationale lof: "België heeft vrouwenbasketbal gered"

  De Belgian Cats na de zege tegen Frankrijk in de kwartfinales van het WK.

  De Belgian Cats na de zege tegen Frankrijk in de kwartfinales van het WK.

  De knappe prestaties van de Belgian Cats op het WK en dan vooral de geweldige zege tegen Frankrijk hebben indruk gemaakt in de basketbalwereld. In een column op de FIBA-website zingt Paul Nilsen, een specialist van het vrouwenbasketbal, de lof van het Belgische basketbal.

  "Een eurekamoment"

  "Op het WK basketbal is iets heel bijzonders gebeurd: België heeft het vrouwenbasketbal gered. Ik kan niet genoeg benadrukken wat een mijlpaal het was", opent Paul Nilsen zijn betoog op de website van de internationale basketbalfederatie FIBA.

   

  "Ik volg het vrouwenbasketbal al jaren op alle niveaus en de laatste tijd ben ik steeds vaker misnoegd over wat ik zie: de langzame dood van de shotter, het onverklaarbare verlangen van iedereen om een small forward te zijn, iedereen die maar 1 tegen 1 wil spelen, egoïstische jumpshots terwijl een ploegmaat open staat onder de ring en coaches die dat allemaal toelaten."

   

  "Al die dingen hebben ertoe geleid dat vrouwenbasketbal geen eigenheid meer heeft en een flauw afkooksel geworden is van mannenbasketbal. Maar de wedstrijd van België tegen Frankrijk was een eureka-moment voor iedereen die betrokken is bij vrouwenbasketbal."

  "Basketbal van België was poëzie"

  "Ik heb zelden of nooit zo'n mooi basketbal gezien als toen die dag", gaat Nilsen voort. "België vernietigde Frankrijk in de kwartfinales met misschien wel de meest adembenemende 20 minuten die ik ooit zag van een vrouwenteam."

   

  "Zelfs collega's die niet houden van vrouwenbasketbal hadden met open mond gekeken en waren laaiend enthousiast. België speelde met zoveel flair en overtuiging, sterke fundamentals, vrijheid en ploeggeest. Het was poëzie. Een frisse wind waar we allemaal dankbaar voor moeten zijn."

  Belgian Cats

  "Misschien wel de meest adembenemende 20 minuten die ik ooit zag."

  "Zoals België speelt, moet basketbal gespeeld worden"

  Paul Nilsen: "Met dat geweldige spel heeft België zich op de kaart gezet als maatstaf voor hoe basketbal kan en gespeeld hoort te worden. Ze hebben het vrouwenbasketbal gered. Andere landen hebben nu geen excuus meer om saai basketbal te brengen en getalenteerde speelsters aan de leiband te houden."


  "De Belgische ploeg is een uitstekende mix van speelsters, zowel qua fysiek als qua kwaliteiten. Sterren zijn belangrijk, maar het team staat daar nog boven. Dat hebben zij met verve getoond. Ze hebben een blauwdruk afgeleverd die anderen zouden moeten volgen, of toch proberen."


  "Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is wat België voor het vrouwenbasketbal gedaan heeft. Ik krijg er nog vlinders van in mijn buik."

  Kijk nog eens naar de hoogtepunten van de verbluffende 1e helft tegen Frankrijk: