• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Heemeryck: "Ooit winnen op Hawaï is het absolute doel"

  Heemeryck veroverde gisteren de Belgische titel op de halve afstand.

  Pieter Heemeryck veroverde gisteren de Belgische titel op de halve afstand in Geraardsbergen.

  Pieter Heemeryck kroonde zich gisteren in Geraardsbergen tot Belgisch triatlonkampioen op de halve afstand. "In mijn eerste maanden als prof heb ik getoond dat ik kan meestrijden met de besten van de wereld", zegt Heemeryck.

  Heemeryck: "Ik mag niet te veel opkijken naar de toppers"

  Op zijn 29e scheert triatleet Pieter Heemeryck dit jaar hoge toppen. De voorbije 5 jaar was hij sportleraar, sinds januari is hij profatleet. Daardoor wordt Heemeryck beter begeleid en kan hij meer rusten.

   

  "In die kleine 6 maanden als prof heb ik getoond dat ik kan meestrijden met de besten van de wereld", zegt Heemeryck.

   

  Bijvoorbeeld op het WK halve triatlon 2 weken geleden, waar Heemeryck 2e eindigde achter Sebastian Kienle. "Het blijft raar", vertelt Heemeryck. "Ik kijk nog altijd op naar toppers zoals Kienle. Dat is wel een nadeel als je met hen aan de start staat. Want als je naar die mannen opkijkt, ben je ook wel wat bang voor hen."

   

  "Toen ik zag dat Kienle op het WK halve afstand op komst was, dacht ik: “Mag ik wel winnen tegen hem?” Ik bleef achterom kijken, maakte fouten en verloor tijd. Maar eigenlijk moet ik meer durven uit te gaan van mijn eigen kracht."

  "Verwacht niet dat ik volgend jaar al voor podium ga in Hawaï"

  Heemeryck staat bekend om zijn aanvallende stijl. "Ik denk dat mijn
  concurrenten me wel beschrijven als een triatleet die altijd rijdt. Ik geef me
  altijd volledig", zegt Heemeryck.

   

  Eind november waagt Heemeryck zich in Mexico voor het eerst aan een volledige triatlon: 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en een marathon lopen.

   

  “Als ik mag kiezen, dan wil ik ooit winnen op Hawaï", zegt Heemeryck. "Dat is het absolute doel. Maar ik besef dat daar nog een lang leerproces voor nodig zal zijn. Verwacht niet van mij dat ik volgend jaar naar Hawaï ga en voor het podium ga. Ik denk wel dat dat ooit zal mogelijk zijn.”

  Bekijk de reportage uit Sportweekend