• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Heemeryck wordt tweede op officieuze WK halve triatlon na “idool” Kienle

  Heemeryck

  Pieter Heemeryck: "Kienle was gewoon te sterk."

  Pieter Heemeryck heeft gisteren in Slovakije net naast het goud gegrepen op The Championship, het officieuze WK halve triatlon. Onze landgenoot liep lang aan de leiding tijdens het afsluitende looponderdeel, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in triatlontopper Sebastian Kienle. “Ik heb geprobeerd, maar hij was gewoon te sterk.”

  Pieter Heemeryck verkeerde de laatste weken in bloedvorm. Zo had de 29-jarige triatleet de laatste 4 manches van het Challenge-circuit, de tegenhanger van het Ironman-circuit op de halve afstand (1,9km zwemmen, 90 km fietsen en 21,1 km lopen), op zijn naam geschreven. Heemeryck zakte zondag dus als favoriet af naar Samorin in Slovakije voor The Championship, het officieuze wereldkampioenschap op die halve afstand.

  Kienle klopt Heemeryck na straffe inhaalrace

  Heemeryck begon goed aan de triatlon. Het water in Samorin was naar verluidt minder dan 15°C, maar het koude water hinderde hem niet om goed vooraan mee te draaien in het zwemnummer.

   

  Vervolgens nam Heemeryck het heft in handen. Al na één derde van het fietsonderdeel snelde de Vlaams-Brabander naar de koppositie. De rest zou hem niet snel terugzien. Na 90km op twee wielen begon hij aan de afsluitende halve marathon met een halve minuut voorsprong op zijn eerste achtervolger.

   

  Heemeryck oogde ook tijdens het lopen nog solide en leek op een kleine 10 km van de streep nog op weg naar zijn eerste wereldtitel. Maar toen was het moment van Sebastian Kienle aangebroken.

   

  De Duitse wereldtopper in het triatlon en ex-winnaar van de Ironman in Hawaï was met een achterstand van 2'30" aan het looponderdeel begonnen, maar bleek een begenadigde dag te hebben.

   

  Eén voor één snelde hij zijn concurrenten voorbij en op 2 kilometer van de aankomst was ook Heemeryck eraan voor de moeite. Zo wint Kienle zijn eerste wereldtitel in het Challenge-circuit en moet Heemeryck zich tevreden stellen met zilver. 

  Triatlontopper Kienle werd in 2014 al wereldkampioen Ironman in Hawaï.

  “Licht ontgoocheld, maar mooie tweede plaats achter idool Kienle”

  Heemeryck was er dicht bij maar finaal bleek de Duitse triatlontopper Sebastian Kienle dan toch te sterk. Dat besefte Heemeryck ook tijdens een gesprek met Sporza.

   

  “Achteraf is er natuurlijk wel wat ongoocheling. Als je zo lang aan de leiding loopt dan hoop je op meer. Maar Kienle had blijkbaar toch nog een derde of vierde adem gevonden en opeens was het gat toegelopen."

   

  "Ik weet ook zelf dat als iemand een gat van een minuut op een kilometer of 4 à 5 kan dichtlopen, dat het heel moeilijk wordt om dan nog aan te haken. Ik heb het geprobeerd, maar hij was gewoon te sterk.”

   

  “Afgelopen twee jaar was hij hier steeds tweede achter Lionel Sanders, dus hij wou dit jaar echt winnen hier. Uiteindelijk behaal ik een mooie tweede plaats. Ik kan mezelf niets kwalijk nemen.”

   

  “Tot vorig jaar hadden Sebastian Kienle en ik dezelfde coach. Ik ken hem dus wel wat. Toen ik destijds met triatlon begon zag ik op tv de beelden van Kienle op WK’s die al de rest eraf reed. Hij is altijd wat een idool geweest maar bovendien is hij ook een hele toffe kerel.”

  “Er is veel veranderd sinds profstatuut”

  Heemeryck is sinds januari voltijds profatleet. Tot eind vorig jaar combineerde hij zijn sport met zijn werk. Een verandering die al heel wat vruchten heeft afgeworpen voor de 29-jarige triatleet. 

   

  “Sinds ik prof ben kan ik veel meer rusten, veel meer trainen en ook vroeger afreizen naar wedstrijden waardoor ik frisser aan de start sta. Ik werk nu ook aan details waar ik het voordien niet deed. Ik volg nu mental coaching en ik doe zelfs aan pilates. Dat alles heeft me op korte termijn al sterk geholpen.”

  “Binnen twee jaar meedoen in Hawaï”

  Met een zilveren plak op het officieuze WK halve afstand en de leidersplaats in het Challenge-circuit is Heemeryck wereldtop in de halve triatlon. Heeft hij ook ambities op lange afstand?

   

  “Ik heb al gezegd dat de Ironman van Hawaï de grote droom is. Dit jaar ga ik mijn eerste Ironman doen. Ik heb met mijn trainer ook gekozen om geen stappen over te slaan. Het is niet omdat ik voltijds prof ben dat ik mezelf nu voorbij moet hollen."

   

  "Het doel is om volgend jaar in Hawaï aan de start te staan, maar nog een jaar wachten is misschien realistischer. We werken er alleszins voor.”

   

  Eerst dan maar wereldkampioen worden op de halve afstand? “De traditie zegt dat je hier eerst tweemaal tweede moet worden om te kunnen winnen”, zegt Heemeryck met een knipoog. “Al gaan we toch proberen om volgend jaar op het hoogste schavot te staan.”