Bondscoach: "Denk dat Van Aert nog eens gaat nadenken over het WK"

  " "

  Van Aert verbaast zichzelf in de Dauphiné met tijdritwinst én spurtwinst.

  Bondscoach Rik Verbrugghe is met enkele renners actief in de Baloise Belgium Tour, maar hij volgt natuurlijk ook de Dauphiné op de voet. En daar zag hij Wout van Aert een tijdrit én een massaspurt winnen. "Ik hoop dat ik nog kans maak om hem te overtuigen toch naar het WK te gaan."

  Net als de rest van de wielerwereld vindt Verbrugghe de prestaties van Van Aert in de Dauphiné formidabel.

   

  "In een tijdrit Van Garderen en Dumoulin kloppen en die laatste op meer dan 40 seconden zetten: dat is heel indrukwekkend. Ik wist wel dat Wout een erg goeie tijdrijder was, maar op dat niveau is het toch voor iedereen nieuw", zegt Verbrugghe aan Sporza.

   

  "Het zal voor mij als bondscoach heel moeilijk worden om selecties te maken voor de wegrit en de tijdrit op het WK. Iedereen dacht dat het voor de tijdrit vanzelfsprekend zou zijn met maar 2 kandidaten. Maar je ziet nu dat we er 4 of 5 hebben, want Thomas De Gendt is ook een goeie tijdrijder."

   

  "Ik ben heel benieuwd naar het BK, waar al die mannen eindelijk eens tegen elkaar zullen opboksen in een topconditie." Op 27 juni in Middelkerke vindt die chronostrijd plaats.

  Rik Verbrugghe.

  "Een WK laten schieten als je kans maakt, is toch wel pijnlijk"

  Wout van Aert heeft enkele weken geleden wel gezegd dat hij eind september niet meegaat naar het WK in Yorkshire. Hij wil zo zijn veldritseizoen niet in het gedrang brengen.

   

  Verbrugghe hoopt evenwel dat Van Aert zich nog bedenkt. "Hij heeft dat gezegd. Maar hij is goed aan het rijden en maakt kans op het WK. Het gaat om Wout van Aert. Dat is toch niet iemand die zomaar meegaat naar een WK. Als hij meegaat, is dat met ambitie. Een WK laten schieten als je kans maakt, is toch wel pijnlijk. Dus ik denk dat hij er nog wel eens gaat over nadenken."

   

  Van Aert rijdt in juli de Tour en daarna nog in Londen, augustus is zijn vakantieperiode, waarna de opbouw begint naar het crossseizoen. Wil Verbrugghe hem dan nog eind september meepakken?

   

  De bondscoach ziet een andere planning: "Begin augustus is er nog een Europees kampioenschap (in Alkmaar, red), waar hij goed kan zijn in de tijdrit, maar waar de wegrit ook op een sprint kan uitdraaien. Hij kan een kandidaat-EK-winnaar zijn. En van het een komt het ander..."

  "Ik weet dat Wout het graag wil, voor het team is het 50-50"

  Verbrugghe geeft toe dat hij ook met Van Aerts team Jumbo-Visma contact had over WK-deelname. "Voor hen was het 50-50. Ze willen geen extra druk leggen op Wout, wat ik helemaal begrijp. Met zijn prestaties van nu komt hij wel weer in zijn kadans van het voorjaar. Als hij dat kan doortrekken, maakt hij eventueel wel kans."


  "Ik weet dat Wout het graag zou willen, maar hij volgt de teambeslissing. Maar ik wil dat nog wel eens gaan uitleggen op een gepaster moment. Ik hoop dat ik nog een kans maak om hem te overtuigen het WK te rijden. Als hij top is, maakt hij kans om wereldkampioen te worden. Zo simpel is het. Zoveel kansen krijg je daartoe niet in je carrière. Ik zou dat toch niet laten liggen als ik hem was."