Van de Vijver: "Wat kun je doen als vrouw? Het is woord tegen woord"

  Drie wielrensters hebben een klacht ingediend tegen manager Patrick Van Gansen van het Health Mate Ladies-team. Ex-renster Heidi Van de Vijver werkte in het verleden samen met Van Gansen, maar zag in die periode niks verkeerds. Wel was ze zelf ooit slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag.

  "Enerzijds ben ik wel verrast door de verhalen. Gelukkig komt het niet vaak voor, maar blijkbaar is het hier wel gebeurd", vertelt Heidi Van de Vijver in De wereld vandaag op Radio 1, na de onthullingen van vandaag.

   

  "Bij het ontstaan van het team in 2013 heb ik een jaar met Patrick Van Gansen samengewerkt. Ik ken hem dus vrij goed, maar ik kan over deze zaak weinig vertellen".

   

  "Zelf heb ik een dik vel en kan ik het best wel hebben als er eens een seksistische opmerking gemaakt wordt. Ik kan wel aannemen dat anderen er wel aanstoot aan nemen als het vaker gebeurt."

   

  "Ik heb zelf nooit weet gehad van zulke zaken, al hoor je natuurlijk wel eens verhalen vertellen. Maar ik ben oud genoeg om te weten dat er altijd twee kanten zijn aan een verhaal en dat je niet altijd alles moet geloven wat er verteld wordt."

  "Achteraf besefte ik dat de behandeling niet normaal was"

  Heidi Van de Vijver bekende wel dat ze zelf ook ooit slachtoffer was. "Op de Olympische Spelen moest ik me voor een behandeling aan mijn rug volledig uitkleden. Pas achteraf besefte ik dat dat niet normaal was", klinkt het.

   

  "De persoon in kwestie was een hooggeplaatste verzorger bij de federatie. Ik heb toen mijn verhaal verteld aan de teamdokter, maar er is nooit wat mee gedaan. Wat kun je ook doen als vrouw? Het is woord tegen woord."

  Wat kun je doen als vrouw? Het is woord tegen woord.

  Heidi Van de Vijver

  "De laatste jaren is er in het vrouwenwielrennen wel een commissie gekomen die zulke zaken opvangt. In mijn eigen team heb ik het gelukkig nog nooit meegemaakt."

   

  "Mannen zijn ook voorzichtiger geworden dan vroeger. Als een mecanicien een renster weer in gang duwt aan de poep, dan vragen ze zich wel eens af of ze iets verkeerds gedaan hebben. Maar dat is gewoon normaal."

  Heidi Van de Vijver op de Spelen in 1996.