#MeToo in de koers? Wielrensters klagen Belgische manager aan

  Esther Meisels is een van de rensters die een klacht hebben ingediend bij de UCI.

  Drie ex-rensters van de vrouwenploeg Health Mate Ladies zijn naar de ethische commissie van de Internationale Wielerunie (UCI) gestapt. Ze klagen de Belgische manager Patrick Van Gansen aan voor psychologisch misbruik en seksueel ongepast gedrag. Die ontkent alle aantijgingen.

  Verslag in Het Journaal:

  Israëlische renster stopt bij ploeg en klaagt op Instagram

  De bal begon een week geleden te rollen toen de Israëlische Esther Meisels op haar Instagrampagina bekendmaakte dat ze samen met ex-collega's Sara Mustonen en Chloë Turblin een klacht had ingediend. 

   

  “Ik heb besloten de ploeg te verlaten omwille van het misbruik en ongepaste gedrag van onze ploegmanager”, lezen we op Instagram. “De UCI heeft al verschillende klachten tegen hem ontvangen en ik hoop dat ze actie ondernemen. Tot dan neem ik er afstand van. Mijn mentale gezondheid en zelfrespect zijn me belangrijker dan de koers.”

  Gevoelig dossier

  Meisels wordt geruggensteund door twee ex-collega's van haar bij Health Mate Ladies, met name door Sara Mustonen en Chloë Turblin. Mustonen legde in haar klacht de nadruk op de artikelen die ingaan op psychologische en seksuele misbruik en intimidatie. Ze is zeer bezorgd over haar ex-collega's die nog voor Van Gansen rijden.

   

  “Sommige rensters zijn niet klaar om voor zichzelf op te komen, omdat zij nog steeds heel afhankelijk van hem zijn. Dat is het probleem in deze situatie. Hij voedt de dromen van deze meiden om prof te worden. Nu zijn ze bang om hun contract kwijt te raken”, zegt Mustonen tegen Cyclingnews over de zaak.

   

  Van Gansen zelf reageerde intussen op de aanklachten. Hij ontkent alles wat hem ten laste wordt gelegd. Bij de UCI willen ze voorlopig niet reageren.