• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Gezien in Extra Time: over dekking, een VAR-challenge en 20 ploegen in 1e

  " "

  Arnar Vidarsson, Peter Vandenbempt, Jan Mulder en Filip Joos zitten aan de tafel van Frank Raes.

  De mogelijkheid van 18 ploegen in eerste klasse volgend jaar en waarom Eden Hazard geen vrijschoppen neemt, kwamen al aan bod in andere artikels. De rest aan interessant Extra Time-materiaal verzamelden we hieronder. 

  Vraagjes voor Vidarsson en Mulder

  Jan Mulder gelooft nog in Club Brugge voor de titel, Arnar Vidarsson niet. En ook bij de vraag of Eden Hazard Ronaldo kan doen vergeten bij Real Madrid, spreken ze elkaar tegen.

  Vidarsson: "Kon naar Genk, maar anders had ik mijn vrouw en 3 fantastische kinderen niet gehad"

  Arnar Vidarsson speelde rond de eeuwwisseling jarenlang voor Lokeren. In die periode was hij bijna van Genk. "Ik heb er zelfs getekend. Maar toch is dat niet doorgegaan. Voorzitter Lambrecht - toen al - had iets gevonden in de wetgeving, waardoor hij 60 miljoen Belgische frank voor mij kon vragen. Genk zei dat ze dat niet wilden betalen, maar dat begrijp ik nog altijd niet: 1,5 miljoen euro is toch niet zo veel", glimlachte hij.

   

  "Maar Genk is geen gemiste kans. Anders had ik mijn vrouw en mijn 3 fantastische kinderen niet gehad."

  Mulder discussieert over zone- of mandekking: "Een mix is funest"

  De topper Club-Genk kwam uitgebreid aan bod. Onder meer over de manier van verdedigen bij de tegengoal van Hans Vanaken: zone- of mandekking? Joos en Vidarsson zijn voorstander van een mix. "Veel ploegen doen dat." Mulder verwerpt dat idee: "Die zijn niet goed snik. Een mix is funest. Ofwel het een, ofwel het ander."

  Mulder: "Ik had zo graag Leko tegen zijn vriend Clement zien vechten"

  Bij de 2e goal van Club was er heel wat te doen over een contact voorafgaand tussen Wesley en Aidoo. Leko was beducht voor een nieuwe VAR-ingreep en stormde naar de 4e ref, waar ook al Clement stond. De Club-coach moest weggehaald worden door zijn assistenten. Jammer vond Mulder: "Waarom springen die mensen daartussen? Dat is hun taak niet. Ik had zo graag Leko tegen zijn vriend Clement zien vechten."

   

  Peter Vandenbempt begreep Leko: "Het is een menselijke reactie. De frustratie over wat ze al hebben tegengehad met de VAR, zit heel diep natuurlijk. Hij dacht: "Niet opnieuw."  

  Joos over de VAR: "Geef een challenge aan de bank"

  Vaak horen we kritiek op de VAR, maar Peter Vandenbempt is een voorstander.  De uitvoering is niet altijd correct, maar de VAR in Luik krijgt toch ook een bloemetje van Filip Joos: "Ik was heel blij dat dat shirtje-trek tussen Laifis en Sørloth geen penalty was. Op het hoogtepunt van de VAR-hysterie kwamen hier VAR's voor tussen." 

   

  Mulder begrijpt het niet: "In de spelregels staat dat je niet aan het shirt mag trekken." Vidarsson maalt er niet om: "Ik trok vaak zelf ook aan het truitje. Ik was te traag, ik moest wel trekken. Dat hoort erbij."

   

  Joos maakt er gebruik van om een opvallend VAR-idee te lanceren: "Geef aan de bank een challenge. En je houdt de challenge als je juist bent."

  Vandenbempt: "Er is een voorstel voor een 1e klasse met 20 ploegen, zonder 2e klasse"

  Het zijn zware tijden voor het Belgische voetbal. Er is het grote fraudeonderzoek en de matchfixingzaak met KV Mechelen en Waasland-Beveren. KV Mechelen stapte naar de kortgedingrechter om de spoedprocedure van de KBVB waarin ze vervolgd worden tegen te houden. Dat kan tot een kluwen leiden. "Ik houd rekening met 18 teams in 1A en 6 in 1B", zegt Peter Vandenbempt.

   

  Sowieso denkt de Pro League al langer na over een hervorming van de competitie. Sommigen zien daarbij ook liever geen play-offs meer. Vandenbempt: "Volgende week woensdag is er een vergadering van de Pro League, waar de verschillende voorstellen bekeken worden. Eén ervan, dat komt van Club Brugge, is een eerste klasse met 20 ploegen, een reguliere competitie en geen 2e klasse."

  De Keek van Joos

  Bekijk de integrale uitzending van 13 mei