• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  IOC vraagt expertengroep om zich over hyperandrogenisme te buigen

  " "

  Caster Semenya liep en won vrijdag de 800m in Doha.

  De zaak-Caster Semenya blijft de gemoederen bezighouden. De Zuid-Afrikaanse hyperandrogene atlete werd vorige week teruggefloten door het TAS in haar strijd tegen de nieuwe IAAF-regels. De IOC richt nu een expertengroep op "over dit heel complex én delicaat probleem".

  Voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) stelde voor wie in de werkgroep zou zetelen: "IOC-medisch directeur Richard Budgett, een vertegenwoordiger van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) en experten uit de wereld van de wetenschap, de ethiek en vertegenwoordigers van atleten en internationale federaties".

   

  Die groep zal dit "heel complexe en delicatie probleem onderzoeken", aldus Bach vanuit Brisbane, waar hij een ontmoeting heeft met de burgemeester die eventueel de Spelen van 2032 wil organiseren.

   

  De IAAF wil hyperandrogene atletes zoals Semenya verplichten om hun testosteronwaarden door medicatie te laten dalen. Het TAS wuifde het protest van Semenya weg, maar vroeg de IAAF evenwel ook om zijn regels aan te passen. Niettemin meldde de IAAF dat die 8 mei van kracht worden.

   

  "Het is een zaak die we moeten bekijken met de internationale federaties. Het zijn hun reglementen waarvan sprake is", zei Bach. "Ik heb wel geen enkel idee wanneer deze werkgroep zijn conclusies zal neerleggen."