• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van Vleuten imponeert in Luik: ze vertrekt op La Redoute en wint solo

  Annemiek van Vleuten maakt het zegegebaar.

  Annemiek van Vleuten heeft Luik-Bastenaken-Luik bij de vrouwen gewonnen. De Nederlandse van Mitchelton-Scott haalde het na een fantastische solo van meer dan 30 kilometer. Floortje Mackaij werd tweede, Demi Vollering derde.

  Van Vleuten wint Luik-Bastenaken-Luik bij de vrouwen

  In het regenachtige en trieste herstweer werd de koers al snel hard gemaakt. Het tempo lag hoog en achteraan het peloton stond de deur wagenwijd open. Twee rensters raakten toch weg. Kirchmann en Novolodkaya kregen tijd tot op La Redoute om zich te laten zien.

   

  Daar werden ze gegrepen door het peloten en Annemiek van Vleuten profiteerde van de hergroepering om meteen aan te vallen. De Nederlandse oogde ijzersterk en begon aan een solo van meer dan 30 kilometer. Op de top van de Roche aux Faucons had Van Vleuten een bonus van 1'15".

   

  De achtervolgers kregen haar wiel nooit meer te pakken. Van Vleuten kwam solo over de finish in het centrum van Luik. Ze kreeg twee landgenotes naast zich op het podium met Mackaij en Vollering. Voor Van Vleuten is het haar tweede grote overwinning van het seizoen na de Strade Bianche.

   

  "Ik wilde niet wachten tot het eind, dat had ik van de Waalse Pijl geleerd, ik moest uitgaan van mijn eigen kracht, het van ver proberen en het moest op een helling gebeuren. Ik sloeg meteen een gaatje en op de top had ik al een mooie voorsprong. Ik wist dat het nog ver was, 30 km, maar ik kan een stukje hard rijden, pakte het aan als een tijdrit en kon mijn tempo houden tot het eind. Het was afzien, maar ik haalde het", reageerde Van Vleuten na afloop van de koers.

   

  Van Vleuten was emotioneel toen ze over de streep kwam. "Dit is een heel grote zege, die veel voor me betekent. Ik was al heel trots op de Strade Bianche, dat was al een droom. En nu win ik ook een Monument en dat na zo'n zware winter waarin ik lang moest revalideren door die gebroken knie. Het waren harde maanden, maar nu sta ik er weer helemaal."

  Uitslag:

  1. A. Van Vleuten (Ned) in 3u42'10"
  2. F. Mackaij (Ned) - op 1'39"
  3. D. Vollering (Ned) - 1'43"
  4. S. Paladin (Ita) - z.t.
  5. L. Brand (Ned)
  6. K. Niewiadoma (Pol) 
  7. E. Deignan (GBr)
  8. A. Amialiusik (WRu)
  9. E. Longo Borghini (Ita)
  10. C. Uttrup Ludwig (Den)

  Bekijk de aankomst van Van Vleuten