Belgische tennisser 1 maand geschorst na weddenschappen op tennismatchen

  De 22-jarige Belg Benjamin D'Hoe is geschorst door de Tennis Integrity Unit, een organisatie die strijdt tegen corruptie in het tennis. Onze landgenoot stapte zelf naar de organisatie, nadat hij geld had ingezet op tennismatchen.

  Benjamin D'Hoe is een 22-jarige Belg, die 386e staat op de ITF-ranking. D'Hoe gaf tijdens een hoorzitting toe dat hij tussen 31 januari en 26 februari 2017 zo'n 900 bets geplaatst had op tenniswedstrijden (257 in totaal).

   

  Het ging om bescheiden gokbedragen en wedstrijden waarin D'Hoe zelf wel niet speelde. Bovendien had D'Hoe zijn overtredingen zelf gemeld. De Tennis Integrity Unit hield met al die zaken rekening bij het bepalen van de strafmaat.

   

  D'Hoe kreeg uiteindelijk 6 maanden schorsing (waarvan 5 maanden voorwaardelijk) en 3.000 dollar boete (waarvan 2.500 dollar met uitstel). Door de schorsing mag D'Hoe vanaf vandaag een maand lang geen wedstrijden spelen of aanwezig zijn bij toernooien of tennisevents. Vanaf 24 mei is hij weer speelgerechtigd.  

  "Het ging om bedragen van 10 à 20 eurocent"

  Benjamin D'Hoe reageerde bij Sporza. "In 2017 had ik 3 weken lang een account op Unibet", zegt de jonge tennisspeler. "Ik wist toen eigenlijk niet dat je als tennisspeler geen geld mocht op inzetten op matchen van andere spelers. Ik was op dat moment ook geen profspeler, want ik stond maar rond plaats 1.200 op de wereldranglijst."

   

  "Tijdens die 3 weken heb ik 900 bets geplaatst op in totaal 257 matchen. Maar dat ging telkens maar om bedragen van 10 à 20 eurocent. Plots las ik ergens dat je niet mocht gokken op tennismatchen, waarna ik mijn account meteen verwijderd heb."

   

  "Toen ik vorig jaar in december las dat andere tennisspelers geschorst werden voor min of meer gelijkaardige dingen die ik gedaan had, ben ik naar de Tennis Integrity Unit gestapt. Ik heb hen uitgelegd dat ik de regels niet kende en op wedstrijden had ingezet."

   

  "De Tennis Integrity Unit heeft dan een onderzoek gevoerd, waaruit bleek dat het niet om matchfixing ging. Het ging enkel om die inzetten op die 257 matchen en daarvoor krijg ik nu 1 maand schorsing. Sinds die periode heb ik nooit meer geld ingezet op sportwedstrijden."