• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Nys: "Wielerploegen zullen nu ook een keer trainen zoals veldrijders"

  Wout van Aert en Mathieu van der Poel

  Topcrossers Wout van Aert en Mathieu van der Poel blinken ook uit op de weg.

  Hebben Wout van Aert en Mathieu van der Poel een nieuwe trend gezet in het wegwielrennen? Volgens Sven Nys wel. De voormalige veldritkampioen adviseert de teams om volumetrainingen vaker met explosieve oefeningen af te wisselen.

  "Fenomenaal in de Gold Race"

  Sven Nys heeft zondag ook met open mond naar de finale van de Amstel Gold Race gekeken. "Indrukwekkend", omschrijft hij de prestatie van Mathieu van der Poel. "Hij durft vroeg aan te vallen en hij durft te verliezen. Dat hij blijft koersen in de achtervolging is zijn verdienste."

   

  "Dat ze vooraan mekaar het wit uit de ogen kijken, is nu eenmaal koers. Mathieu trok zelf kop en toen niemand reageerde - of kon reageren - deed hij het maar zelf. Fenomenaal."

   

  Naast Van der Poel reed ook collega-crosser Wout van Aert een prachtig voorjaar op de weg. Nys: "Ik ben overtuigd dat de klassieke wielerploegen gaan nadenken over hun trainingen. Niet dat de wegrenners nu allemaal gaan crossen, maar ze kunnen wel vaker trainen als een veldrijder: explosief en intens."


  "Want als je alleen maar kilometers aflegt met een lage intensiteit verlies je veel vinnigheid. Neen, combineer die volumes met explosieve trainingen. Dat zijn extra troeven", weet Nys.

  Niet dat de wegrenners nu allemaal gaan crossen, maar ze kunnen wel vaker trainen als een veldrijder: explosief en intens.

  Sven Nys

  VIDEO: De indrukwekkende finale van Van der Poel in de Gold Race

  "Van der Poel gaat Schurter een keer kloppen"

  Mathieu van der Poel combineert momenteel het veldrijden met het wegwielrennen en het mountainbiken. "In elke discipline behoort hij momenteel tot de top 3 van de wereld", vindt Sven Nys.


  Enkel in het mountainbiken is Van der Poel nog op zoek naar een uitschieter, zeg maar een overwinning in de Wereldbeker. "Op een parcours zonder extreem zware klimpartijen moet hij in staat zijn om wereldkampioen Nino Schurter te kloppen", denkt Nys, die vroeger ook af en toe op een mountainbike kroop. "Daar ben ik 100 procent van overtuigd."

   

  Lang hoeft Van der Poel niet te wachten. Volgende maand al gaat de Nederlander de strijd aan met Schurter in de Wereldbekermanches van Albstadt in Duitsland en Nove Mesto in Tsjechië.

  Nino Schurter en Mathieu van der Poel

  Voorlopig is Nino Schurter nog te sterk voor Mathieu van der Poel in het mountainbiken.