• home
 • video
 • pas verschenen

  Sonck na City-Spurs: "Tottenham was de meest efficiënte ploeg"

  Toby Alderweireld schreeuwt het, samen met zijn ploegmaat Hugo Lloris, uit van vreugde.

  Niet Manchester City, maar Tottenham heeft zich geplaatst voor de halve finales van de Champions League. Wesley Sonck, die cocommentator was voor Proximus, begrijpt nog steeds niet waarom Pep Guardiola Kevin De Buyne op de bank hield in de heenwedstrijd. 

  Over de wedstrijd van gisteren was Sonck alvast lyrisch. "In deze fase van de competitie zie je wedstrijden van dit kaliber niet zo vaak meer. Deze wedstrijd had alles: veel doelpunten, drama, suspense en een anticlimax voor City op het einde."

   

  Heeft met Tottenham eigenlijk de beste ploeg gewonnen, over de twee wedstrijden gezien? "Eigenlijk niet. City voetbalde beter. Het is mooi om te zien wat City kan eens ze de bal kunnen laten rondgaan. Maar Tottenham had één factor mee: ze waren de meest efficiënte ploeg van de twee."

  Een wereld van verschil met of zonder De Bruyne

  Een andere factor die volgens Sonck in de eindafrekening meespeelt, is Kevin De Bruyne. "Guardiola zal toch eens in zijn weinige haren krabben nadat hij De Bruyne in de heenmatch op Tottenham pas twee minuten voor tijd liet invallen. City met of zonder De Bruyne is toch een wereld van verschil."

   

  "De Bruyne ziet dingen die anderen niet zien", gaat Sonck verder. "Hij doet dingen die anderen niet kunnen. Hij zet mensen voor doel met slechts één pass. Samen met Hazard is De Bruyne dat type speler waarvoor mensen naar het voetbal komen kijken."

  Drie assists van Kevin De Bruyne volstonden niet voor Manchester City.

  Leuk weerzien met Jan en Toby

  En zo krijgen we met Ajax-Tottenham een ietwat onuitgegeven halve finale straks. Kan Ajax nog een keer stunten tegen de Spurs? "Ik zou niet meer van stunten spreken", aldus Sonck. "Ajax schakelde Real en Juventus uit en was gewoon beter telkens. Ze halen een onwaarschijnlijk niveau."

   

  We krijgen dus geen De Bruyne en Kompany versus Ajax. In de plaats daarvan mag de Johan Cruijff ArenA zich opmaken voor een terugkeer van heel wat ex-Ajacieden. "Het is heel leuk dat Jan Vertonghen en Toby Alderweireld opnieuw in Amsterdam zullen opduiken", zegt Sonck. "Daarnaast heb je bij Tottenham ook nog met Christian Eriksen en Davinson Sanchez nog eens twee extra oud-Ajacieden. Dat wordt een leuk weerzien."